По време на полет пилот излетял през стъклото, а стюардите го държали за глезените

Гледам по БНТ Литва преди да влязат в еврозоната през 2015 - средна заплата 600 евро. Днес средна заплата 1900 евро.
Компютърна възстановка на инцидента. Източник: wikipedia.org

Тази страховита история се случила по време на полет на „Бритиш Еъруейз“ през 1990 г. 13 минути след излитане на височина 5273 метра двете предни стъкла на BAC 1-11 се откачили (както по-късно се установило заради некачествен ремонт – използвани са грешни болтове за фиксиране на стъклото).

Командир Тим Ланкастър изхвърчал от стола си заради мощния въздушен поток и той се заклещил в счупеното стъкло. Половината от тялото му било отвън, а краката му останали в кабината.

Стюардът Найджъл Огдън успял да хване краката на пилота и започнала да го държи здраво, за да не излети напълно от кабината.

„Спомням си, че имаше силен звук като експлозия, огледах се и Тим вече беше наполовина паднал през прозореца. Прескочих щурвала и го хванах за краката“, спомня си по-късно Найджъл Огдън.

Температурата на въздуха извън самолета на височина 5 км е приблизително -45°C. Шансовете на Тим Ланкастър за оцеляване намалявали с всяка секунда.

„Видях как въздушните течения буквално разкъсваха Тим. Главата и ръцете му се удряха в корпуса на самолета като парцалена кукла. Всичко беше опръскано с кръвта му“, разкрива Найджъл.

Към него се присъединила вторият Джон Хюърд и заедно държали тялото на Ланкастър в пилотската кабина.

Тим Ланкастър
Възстановка на събитията от полета в документален филм. ИЗточник: National Geographic

Междувременно вторият пилот Алистър Ачистън започнал маневра за аварийно снижаване и извел самолета на височина, където пътниците и екипажът можели да дишат. Няколко минути по-късно самолетът кацнал на летище Саутхемптън.

Целият инцидент продължил 22 минути. Никой от пътниците не пострадал. Веднага след кацането Тим Ланкастър бил изпратен в болницата, където бил диагностициран с тежко измръзване, фрактури на двете ръце и пръсти и множество натъртвания.

След 5 месеца Тим Ланкастър отново полетял в небето и летял до самото си пенсиониране, което за пилотите идва на 55 години.

Когато ти върви, ти върви…

Advertisement