„Окаменяло“ бездомно куче мислело, че никога няма да бъде обичано

Окаменяло бездомно куче мислело, че никога няма да бъде обичано
Източник: VALIA ORFANIDOU

През април 2015 г. в селски район близо до Атина жена забелязва куче с „вкаменена“ муцуна.

За да привлече вниманието на доброволци или просто грижовни хора, които могат да помогнат на животното, момичето снимало бедното животно и публикувало снимката в интернет с молба за помощ.

В същия ден животът на пегодишното болно улично куче се променил завинаги.

Новото начало 

бездомно куче с краста
Източник: VALIA ORFANIDOU

Хващането на кучето се оказало много трудно. Тя никога не е била в контакт с хора, така че не било възможно да се доближат до нея веднага – бедното куче всеки път бягало от хората на треперещите си лапи.

Когато бездомницата все пак се озовала в приюта Save a Greek и получила името Петра, което на гръцки означава „камък“.

Измършавялото болно куче попадна в ръцете на Валия Орфанид, доброволка, която по това време вече имала богат опит в лечението и рехабилитацията на животни с различни наранявания, заболявания и нива на социализация.

Виждайки Петра, тя веднага осъзнала, че просто трябва да й помогне.

Лечението и любящи стопани

куче в приют
Източник: VALIA ORFANIDOU

Кучето било в плачевно състояние и било лекувано от много заболявания, включително краста и лайшманиоза, инфекция, която се пренася от комари и може да бъде фатална, ако не се лекува.

„Вкаменелостите“ по кожата на животното се появили заради крастата. Ветеринарите започнали да лекуват физическите проблеми на Петра и нейното здраве постепенно се подобрило. Психическото й състояние обаче продължавало да бъде тревожно.

„Тя все още не може да се доверява на хората“, казала Валия след поредния неуспешен опит да изведе кучето си на разходка.

Всеки път, когато някой от доброволците или ветеринарните лекари се приближавал до Петра, тя изръмжавала и се скривала в ъгъла на клетката.

Женската толкова се страхувала от хората, че първото й запознанство с Орфанида довела до неволно уриниране. Към своите космати събратя тя също се отнасяла с недоверие. Въпреки това никой от служителите в приюта не смятал да се предава.

кучето Петра
Източник: VALIA ORFANIDOU

Втората среща между доброволците и Петра била по-успешна – те успели да я отдалечат на няколко метра от клетката, но тази „разходка“ продължила цял час. С всеки опит кучето ставало по-уверено и радостно, а изминатото от него разстояние се увеличавало.

Няколко месеца по-късно животното започва да приема човешката обич, започва да си играе с играчките си и да се сприятелява с други обитатели на приюта. Петра била готова да получи и да даде любов.

Мършаво болно куче с много болести и пълно недоверие към хората се превърнало в дружелюбна красавица. След пълното си възстановяване тя прекарва още около 10 месеца в приюта, докато през 2017 г. е взета от семейство от Германия.

щастливо куче
Източник: VALIA ORFANIDOU

Днес Петра е щастливо куче с любящи стопани и покрив над главата си.

Колко е хубаво, че има хора, които са готови търпеливо да помогнат на животните, които имат проблеми не само със здравето, но и с доверието в хората. 

Advertisement