Най-много се тревожа за дома и семейството си, затова всяка вечер казвам силна молитва

Псалм 90 - мощна молитва, закриляща във всяка житейска ситуация
Източник: Pexels

Непрестанната молитва се смята за непостижим идеал за простосмъртните. Тя отнема много енергия и сила, да не говорим за време. Въпреки че обикновен човек винаги може да прочете малка молитва, когато има такова желание и свободна минута за това. Обръщането към нашия Спасител никога е излишно. Но трябва да знаете кой е най-добрият начин да го направите.

Какви молитви да четем у дома

Ежедневните молитви могат лесно да бъдат намерени в православните молитвени книги. Но за тези, които нямат достатъчно време, има специални съкратени издания. Те могат да бъдат взети с нас на път или да се държат на работното място, близо до леглото у дома. Текстовете на тези молитви са съкратени, което обаче не им пречи да бъдат канонични и подходящи за използване в ежедневните четения.

Сутрешни молитви

Сутрешните молитви се четат рано. Веднага след като християнинът се събуди от сън. След това трябва да отидете до банята, за да измиете тялото. Подредете мислите си. И зад тези процедури можете да продължите сутрешната комуникация с Бог. На начинаещите в това дело се препоръчва да четат няколко молитви подред, като увеличават броя им с течение на времето.

В сутрешните молитви е прието:

1. Да се благодари на Бог, че нощта е минала добре.
2. Да се поиска благословия за предстоящ целия ден.
3. Да получите подкрепата на Господ.
4. Да се помолите да не бъдете изкушавани в грешни дела.
5. Да се молито се за здравето на семейството и приятелите си.

Тропари, глас 1

Станали от сън, падаме пред Тебе, Благи, и Ти пеем, Силни, ангелската песен: свят, свят, свят си, Боже, по молитвите на Богородица помилуй ни.

Слава…От леглото и сън ме дигна, Господи. Просвети моя ум и сърце и отвори устните ми, за да Те възпявам, Света Троице: свят, свят, свят си, Боже, по молитвите на Богородица помилуй ни.

И сега…Неочаквано ще дойде Съдията и на всекиго делата ще се открият, но със страх зовем в полунощ: свят, свят, свят си, Боже, по молитвите на Богородица помилуй ни.

Господи, помилуй ни (12 пъти).

Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог. Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог. Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог.

Вечерни молитви

В идеалния случай вечерните молитви трябва да се четат преди лягане. Но съвременният ритъм на живот изстисква целия жизнен сок от човек. Така че църквата не е против вярващите да се молят преди вечеря или по всяко време вечерта, когато им е удобно. За да са наистина готови и сериозно да се настроят за молитвената служба.

Трябва да се молите в уедиенение, сред запалени свещи и икони. Цялата суетня на ежедневието трябва да бъде захвърлена, защото сега е Божието време. Повтаряме, настроението е много важно за вечерната молитва.

Във вечерните молитви е прието:

  1. Да благодарите за изминалия ден.
  2. Да поискате  благословия за предстоящия сън.
  3. Да поискате прошка за греховете, направени през този ден.

Тропари

Помилуй нас, Господи, помилуй нас! Защото, като не намираме никакво оправдание, ние грешните като на Владика Ти принасяме тая молитва: помилуй нас!

Слава…

Господи, помилуй ни, защото на Тебе се уповаваме. Не се гневи много на нас, нито спомняй нашите беззакония, но погледни и сега като добросърдечен и ни избави от нашите врагове; защото Ти си наш Бог и ние Твой народ, всички сме дело на Твоите ръце и Твоето име призоваваме.

И сега…

Отвори ни вратите на милосърдието, благословена Богородице, та, като се надяваме на тебе, да не загинем, но да се избавим чрез тебе от беди, защото ти си спасение на християнския род.

Господи, помилуй ни (12 пъти).

Молитва 1

(От св. Макарий Велики)

Към Господа

Боже вечни и Царю на всяко създание, Който ме удостои да достигна до тоя час, прости ми греховете, които извърших в тоя ден с дело, слово и помисъл, и очисти, Господи, смирената ми душа от всяка сквернота на плътта и духа. И ми дай, Господи, през тая нощ да имам спокоен сън, та като стана от смиреното си легло, да благоугаждам на Твоето пресвято име през всички дни на моя живот и да побеждавам плътските и безплътни врагове, които ме нападат. И ме избави, Господи, от суетните помисли, които ме оскверняват, и от лошите пожелания. Защото Твое е царството и силата, и славата, на Отца и Сина и Светия Дух, сега, и винаги, и во веки веков! Амин!

Както можете да видите, има много молитви за домашно четене, които са удобни за четене дори всеки ден. Ако наистина се интересувате от тази тема, има от какво да избирате. Желаем ви всичко най-добро и ползотворен ден. Нека Господ ни благослови всички.

Advertisement