Младеж показва какво е станало с белия му дроб след година пушене на вейп

Младеж показва какво е станало с белия му дроб след година пушене на вейп
Източник: chanceammirata/instagram

Когато бил на 16 години Чанс Аммират от Маями за пръв път пробвал електронни цигари.

Чанс, който учи във Флоридския международен университет, се опитвал да води здравословен начин на живот и бил убеден, че вейпингът би бил чудесен заместител на никотина. Започва да пуши по капсула Juul на ден или два – без да знае, че това е еквивалентно на 10 обикновени цигари на ден.

Дълго време на момчето му се струвало, че рекламата не лъже и че вейпингът наистина е напълно безопасен. Проблемите започнали след година и половина.

Аммират прекарва по-голямата част от нощта без да може да заспи заради болка в лявата си страна, но не придава голямо значение на това, решавайки, че е настинал или е разтегнал някой мускул.

Приятелка му предложила да отидат на боулинг, надявайки се, че това ще развесели Чанс, но с всеки изминал час на момчето му ставало все по-зле. Дори седенето на твърд пластмасов стол било болезнено.

Той споделя: „Спомням си, че тя ме накара да се разсмея и имах чувството, че гърдите ми се свиват, сякаш получавам инфаркт.“

Тогава младежът разбрал, че трябвало спешно да отиде в болницата. Там го чакали лоши новини – изведнъж момчето се оказало заобиколено от цели седем хирурзи. 

„Когато видиш седем хирурзи, веднага се плашиш ужасно“, признава Чанс. „Първото нещо, за което си помислих, беше: сега ще кажат, че ми остават пет дни живот.“

Вместо това на Аммират било казано, че левият му бял дроб е отказал и веднага бил откаран в операционната зала, за да поставят тръба в дроба му.

бели дробове след пушене на вейп
Чанс сподели; тези шокиращи изображения на белите си дробове в социалните медии като предупреждение към другитеИзточник: Chance Ammirata / Twitter

Чанс бил в шок – не е имал други симптоми като кашлица или хрипове и казва, че диагнозата била  „напълно внезапна“.

Вейпингът предизвикал спонтанен пневмоторакс – натрупване на въздух в плевралната кухина. В някои случаи може да доведе до понижаване на кръвното налягане, хипоксия и в крайна сметка сърдечен арест, ако пациентът не бъде лекуван навреме.

Според Чанс изобщо нямало как да раззбере какво се случва: до злополучната сутрин в понеделник той изобщо не е имал никакви здравословни проблеми. Никога не кашлял и не се давел. Всичко било наред или поне така си мислел.

Първо, лекарите поставиха дренаж в гърдите му, който изпомпвал излишния въздух. След това направили пълноценна операция за рестартиране на белите дробове.

„Хирургът каза: каквото и да си пушил, е оставило тези черни петна по белите ти дробове“. 

След процедурата лекарите казали, че въпреки че Чанс е извън опасност, може да му отнеме години, за да се отърве от петната и дори тогава няма да има гаранция, че те ще изчезнат напълно.

Преди това Аммират било сигурен, че това никога няма да му се случи. Момчето за първи път опитало електронни цигари на 16-годишна възраст, вярвайки, че е много по-безопасно от обикновените цигари.

Чанс Аммират
Източник: chanceammirata/instagram

„Всички го правеха и никой не каза, че води до пристрастяване. Изглеждаше, че електронните цигари са коренно различни от конвенционалните и можете да ги пушите само от време на време, например, за да се справите със стреса, – казва Чанс – Всички смятаха, че Juul е перфектен – че няма да има последствия, няма да навреди на здравето.“

Младежът сега вярва, че е негов дълг да убеди и другите да откажат цигарите, както обикновените, така и електронните.

„Не позволявайте да стане по-лошо – моля, спрете – наистина, моля ви. Толкова е страшно.“, написал той в социалните мрежи.

Advertisement