Пожарникарите в Гърция спасяват и пострадали животни сред огнения ад: (видео)

заек пие вода
Животинките изглеждали тежко наранени и покрити със сажди (Снимка: Ройтерс)

Борбата с пожарите в съседна Гърция продължава, а наред с хората страдат и животните. И докато, слава Богу, засега няма съобщения за жертви сред хората, то много животни изгоряха в разбеснелите се пожари.

Призрачни изображения показват пътища на гръцките острови, облицовани с „безброй“ почернели кучета, сови и зайци след горските пожари.

Времето за спасяването на всички оцелели диви животни, домашни любимци и добитък изтича бързо, докато те отчаяно бягат от ада.

Пожарникарите в Гърция спасяват и пострадали животни сред огнения ад: (видео)
Румънски пожарникари дават вода на зайци, пострадали от горския пожар на Родос, Гърция (Снимка: Reuters)

Най-малко 7400 акра гори са унищожени на островите, отнемайки живота на „безброй“ животни – като сърцераздирателни изображения показват почернели малки сови в картонени кутии.

Драматичните кадри в интернет, на които се виждат пострадалите животни, няма как да не развълнуват и най-коравото сърце.

Четири приюта казаха, че са приели около 1050 кучета, котки и селскостопански животни.

Водещата гръцка организация за грижа за дивата природа заяви, че е лекувала 1000 ранени животни през първите две седмици на юли, но сега е твърде претоварена, за да актуализира своите данни.

Спасителите от ANIMA, които са приели кучета, костенурки, змии и сови, казаха, че са „почти на колене“, отговаряйки на „стотици“ обаждания всеки ден от хора, намиращи ранени животни.

В понеделник пожарникари бяха видени да дават вода на два заека с почерняла козина, открити едва движещи се в Родос.

Спасители в Дервенохория, на час северно от Атина, открили само 11 живи костенурки в „огромно гробище“ от изгорени костенурки и други животни.

„В някои от засегнатите горски райони са наблюдавани изгорени костенурки, тъй като бавно движещите се влечуги просто не са могли да избягат от пламъците“, казва Селин Сислер-Биенвеню от Международния фонд за защита на животните.

Докато животните в засегнатите от пожари райони страдат от изгаряния и вдишване на дим, температури до 46C принуждават много видове да се нараняват, за да спасят живота си.

Спасителите видели големи птици като пеликани и лешояди, които показвали „симптоми на отравяне“, вероятно причинени от поглъщане на големи количества морска вода, докато се опитват да се охладят по крайбрежието.

Междувременно по-малки птици като бързолетите, за които е известно, че гнездят във високи сгради, трябвало да напуснат домовете си в кътчета, където според спасителите температурите са достигнали 60 ℃.

Някои градски тротоари били „покрити“ с „безпомощни“ малки, които бяха изхвърлени от гнездата си преждевременно от родителите си, за не иизгорят живи, споделят от ANIMA в скорошна актуализация в социалните медии.

Гърция често се бори с горски пожари през летните месеци, но учените по климата масово смятат, че глобалното затопляне спомага за това да бъдат по-интензивни.

Advertisement