Колкото повече време прекарвате с родителите си, толкова по-дълго ще живеят те

Колкото повече време прекарвате с родителите си, толкова по-дълго ще живеят те
Изображение от Andrea Piacquadio/Pexels

Според последните проучвания, колкото повече време прекарвате с баба си и дядо си, толкова по-дълго ще живеят те, пише Positive Outlooks.

Тези изводи са направени от учени от Калифорнийския университет. Проучването включва 1600 възрастни на средна възраст 71 години.

Самотните хора били поставени в отделна група. Оказало се, че смъртността сред самотните хора е много по-висока, отколкото сред тези, които имат семейство и близки.

Разбира се, продължителността на живота се влияе от човешкото здраве и други фактори. Но самотата също има изключително негативни ефекти върху възрастните хора. Колкото повече остаряваш, толкова повече се нуждаеш от приятна компания!

Децата обаче отделят все по-малко време на родителите си – имат си семейство, работа, проблеми, грижи и отговорности.

При това не е задължително родителите ви да ви виждат всеки ден. За тях е важно да са наясно с вашите новини, всичко, което се случва в живота ви. Помислете върху това.

Вашето внимание и грижа им дава усещане за сигурност. Важно е родителите ви да знаят, че все още имате нужда от тях. Вземете телефона и им се обадете, за да им кажете как е минал денят ви. Разберете как те са прекарали деня си.

Поддържането на връзка с родителите ви е важно не само за тях, но и за вас: имате нужда от тяхната мъдрост, съвети, истории. Поканете ги на вечеря или им отидете на гости. Поставете се на тяхно място – защото много скоро и вие ще се окажете в същото положение.

За вашите родители вие завинаги ще останете дете, дори ако сте над 40 години и заемате позицията на ръководител на голяма компания. Те никога няма да спрат да се тревожат за вас.

75% от родителите посочват, че с порастването на детето отношенията между роднините само се подобряват. Намирането на общ език с тийнейджър е много по-трудно.

И още нещо: да имаш живи родители е голям подарък. Обикновено разбираме стойността му, когато загубим най-близките си завинаги. Не губете време. Общувайте с родителите си възможно най-често – никой никога няма да ви обича толкова много, колкото родителите ви.

Колко често общувате с родителите си? По собствена инициатива ли го правите?

Advertisement