Къде да сложим иконите в дома си

Света-Богородица

Трябва ли да съсредоточим иконите в една стая или може да ги поставим във всяка? И ликовете на кои светци трябва задължително да имаме в дома си?

В дома на православния християнин трябва да има червен ъгъл – място, където стоят иконите, пред които той се моли сутрин и вечер. Червеният ъгъл обикновено се поставя в източната страна на дома. Обяснението е просто: от изток изгрява слънцето, а Бог се явява неговото духовно олицетворение.

Редом до червения ъгъл трябва да има свободно място, за да може човек безпрепятствено да се моли, да коленичи. Поради практични причини не бива до иконите да се слагат източници на топлина (батерии, нагреватели), могат да се развалят.

Не бива да се стремите в червения ъгъл да слагате колкото се може повече икони, няма смисъл. Важното е да са значими и почитани. На първо място това са светия лик на Спасителя и Богородица. Иконата на Спасителя трябва да стои вдясно, а на Богородица – вляво. До тях или по-надолу може да разположите лика на покровителите на семейството, особено почитани светци и Ангели-хранители.

Много православни хора поставят иконата в кухнята, за да се молят преди и след хранене, в спалнята, за да помолят за благословия преди сън, в детската, за да пазят съня на бебето.

Advertisement
Фейсбук коментари