Внимание! Заради такова селфи можем да станем жертва на хакери

селфи

 

Всички понякога си правим селфи. И дори тези, които клатят отрицателно глава, също имат подобен грях. Но понякога това импулсивно занимание крие в себе си определена опасност, ако го правим неправилно.

Тайнственият знак «V»,който често се изобразява с пръсти, означава Peace или Victory — Мир или Победа. Но това «V» има и още едно значение – Vendetta, което значи Отмъщение. И то съвсем не е задължително да идва от вас, автора на селфито. В този случай „отмъщението“ е възможно по-скоро в ироничен смисъл. Няма мистика или нещо подобно, просто можете да пострадате от своята недалновидност.

Поне така твърдят японските учени от Националния институт по информатика. Те смятат, че ловки и нечестиви хора могат да откраднат от вашата снимка със знак «V» вашите лични данни – чрез отпечатъците на пръстите!

„Глупости“ – ще кажете вие. „Съвсем не“ – парират японците: при съвременното развитие на техниката, за професионалист не е трудно да разчете отпечатъците на пръстите на качествена снимка, която е направена на разстояние не повече от 3 метра.

Исао Ечизен,ръководител на изследването, провело се във въпросния институт, твърди, че технологията за разпознаването на отпечатъци с всяка година става по-съвършена и се използва все по-широко.

Много устройства като смартфони и лаптопи, днес често са оборудвани с технология за разпознаване на личността чрез пръстови отпечатъци. Така прекомерната небрежност може да даде на злосторниците не само информация за вашите банкови карти, лични съобщение, контакти, но и за пръстовите ви отпечатъци.

Звучи страшно, но не се плашете! В същия институт съобщават, че изследователите водят активна работа по създаването на система, която ще възпрепятства попадането на подобна важна информация като пръстовите отпечатъци в ръцете на мошениците. Не е ясно каква ще е системата, но вероятно ще „замазва“ върха на пръстите ни.

Все пак залахата не е отминала. Впрочем, казват, че през 2014 година хакерът от Chaos Computer Club (CCC) Ян Крислер заявил за кражба на отпечатъците на пръстите на министъра на отбраата Урсул фон дер Ляйен. И го направил, като използвал снимки, заснети под различни ъгли по време на пресконференция на длъжностното лице.

Ние не сме толкова важни персони колкото немските министри, но това не ни пречи да бъдем внимателни. Затова не си тикайте пръстите в обектива, когато си правите селфи!

Advertisement
loading...
Фейсбук коментари