„Изключих грешния двигател“. Как самолет се разбил насред голям град (видео)

Скрийншот: YouTube

На 4 февруари 2015 г. турбовитлов самолет ATR 72-600, управляван от TransAsia Airways, започнал да излита на летището в Тайпе (Тайван). Това бил вътрешен полет от Тайпе до Кинмен. На борда имало 5-членен екипаж и 53 пътници.

Самолетът излетял от пистата и се устремил към небето. Но минута по-късно в пилотската кабина прозвучала аларма за неизправност на десния двигател.

След това, на около 500 метра, скоростта на изкачване внезапно взела да спада и се включило предупреждение за опасност от рязко падане.

Пилотите разбрали, че самолетът е загубил тяга и вдигнали тревога. Самолетът, намиращ се над гъсто населен град, започнал рязко да се снижава. Нямало достатъчно височина за връщане на летището.

Самолетът избегнал по чудо сблъсъкът с високи сгради. При приближаване към земята обаче той се преобръща наляво, докосва с лявото си крило пътна естакада и нанася щети на движещия се по него автомобил.

Половината от крилото се отчупила. Самолетът се е преобърнал и  паднал в близката река. При удара във водата той се е счупил на две части, като предната пропаднала напълно. Не избухнал пожар.

Пострадали шофьорът и пътникът от лекия автомобил. Едва 15 души (14 пътници и 1 стюардеса) оцелели на борда на самолета. Моментът на сблъсъка с колата и надлеза е уловен на видео.

Следователите дълго време не можели да разберат как модерен самолет с опитен екипаж може да се разбие поради проблеми само с един от двата двигателя.

Каква била изненадата им, когато установили, че и двата двигателя били изправни в момента на бедствието.

Десният обаче не давал тяга. Лопатките му били приведени в положение, което изключвало въртенето на витлото от настъпващия поток. Това се случва автоматично в случай на повреда на двигателя, за да се намали въздушното съпротивление и да се сведе до минимум загубата на скорост.

Тъй като всички пилоти били загинали, експертите възстановили последователността на събитията според „черните кутии“.

Там открили странности в работата на системите на десния двигател. След преглед на сензора, който отчита показанията на двигателя, разследващите установили неизправността му.

Той е предал неверни данни, което е довело до автоматична работа на системата за опериране на десния двигател и загуба на тяга. Но катастрофата не можела да се случи само заради това. С един двигател самолетът можел не само да остане във въздуха, но и да набира височина.

Какво се било случило

Данните за работата на левия двигател на ATR 72 показвали, че по време на полета е имало намаляване на мощността му, до изключване. При това някой го е направил ръчно.

За да разберат какво се е случило в пилотската кабина и кой е изключил работещия двигател, разследващите внимателно изслушали записите на диктофона.

Те установили, че когато се включила сигнализацията за неизправност на десния двигател, капитанът изключил автопилота и поел управлението. След това рязко намалил тягата на левия двигател, а след това го изключил напълно.

Скоро вторият пилот, не разбирайки логиката на решението на командира, поискал кръстосана проверка.

Капитанът обаче не му обърнал внимание и решил да промени курса, за да се върне на летището. В този момент самолетът започнал рязко да се спуска. Командирът видял, че и двата двигателя не работят и разбрал грешката си.

Осем секунди преди сблъсъка той казал: „Изключих грешния двигател.“ Но вече било твърде късно.

Фаталният капитан

Разследващите проучили психологическия профил на капитана. Той се отличавал с висока степен на тревожност, лош самоконтрол в екстремни ситуации и склонност да взема прибързани решения.

След задействане на сигнализацията за неизправност на двигателя той не е спазил стандартните процедури. Вместо това се фокусирал само върху проблема, без да забелязва показанията на уредите и без да слуша втория пилот. Това се нарича „тунелен ефект“.

Капитанът също така бил новак в пилотирането в ATR 72-600, след като имал само 250 летателни часа с него.

Изяснило се, че ако не бил изключил автопилота, самолетът щял да продължи спокойно да набира височина.

Advertisement