Илинден е! Ето какво се прави и какво не бива да се прави днес:

Илинден

Илинден е важен празник за всички вярващи. Според легендата на този ден Свети Илия, още приживе, се възнесъл на небето. Научете за историята и традициите, свързани с този празник.

Илинден се счита за специален за онези хора, чийто живот по някакъв начин е свързан със земята и реколтата. Познавайки характеристиките и традициите на тази дата, ще можете да забележите и правилно да тълкувате важни знаци, както и да привлечете просперитет и успех в живота си.

Пророк Илия е почитан от християните не само в България, но и по целия свят.

Православните вярвали, че пророк Илия, който защитил вярата си пред лицето на врага и доказал силата на молитвата, бил взет жив на небето заради своята преданост.

Смята се, че пророкът ще трябва да присъства при второто пришествие на Исус Христос. Неговата мисия ще бъде проповядването и второто кръщение на Божия Син. Това казва християнската проповед.

Пророкът се смята за покровител на летните гръмотевични бури, както и на потоците и реките, които не замръзват през зимата. Селяните, които почитали Илия от векове, забелязали особеностите на неговия ден, празнуван по традиция на 2 август. Традициите и знаците, предавани от поколение на поколение, се потвърждават и до днес.

Поверия на Илинден

„Ако плуваш на Илинден, ще разгневиш водата“. Смята се, че след 2 август не можете да плувате в пресни водоеми: пророкът може да се ядоса и да направи течението опасно за плувеца.

Според поверието в деня на празника не може да се работи на полето, за да не падне мълния. Не е желателно да се извършва каквато и да е работа на открито: наблизо трябва да има сграда или навес, за да се подслоните от дъжда.

Дъждът днес е богата реколта. Да те хване дъжд в деня на Илия е на късмет. слънчевото време предвещава суша и горски пожари.

Нашите предци са вярвали, че пред очите на пророка може да се сключи „бурен“ брак. За да направите това, е необходимо да се закълнете един на друг, гледайки мигащата мълния. Семейство, създадено след такива клетви, се счита за защитено от всички неприятности, но ако един от съпрузите предаде другия, тогава Илия ще стовари гнева си върху него.

Какво не бива да се прави на Илинден

В деня на празника не е прието да се върши тежка работа. Вярвало се е, че който наруши забраната, няма да види късмет и пари.

Илинден е времето, когато трябва да спазвате обещанията си. Тези, които не удържат на думата си, ще бъдат наказани от пророк Илия.

По традиция на празника не се караме и не сипем ругатни, за да не ядосат Небесата.

От 2 август спираме да плуваме във водоемите, а нарушителите на забраната могат да изпитат гнева на Небето.

Силни светкавици и гръмотевици на Илинден казват, че зимата ще бъде снежна и студена.

Пророк Илия е човек, който се отъждествява с ярост към злите духове. Ето защо хората отдавна вярват, че всички зли духове се крият, когато Иля слезе от небето, за да освети небето със светлината на светкавицата.

В повествованието за пророк Илия често се споменава куче, което придружавало светеца в земния му път. Смята се, че можете да уважите свети Илия и да спечелите благословията му, като нахраните или приютите бездомно куче, което срещнете по пътя си. И обратното: удрянето на животно е непростим грях, за който Илия ще накаже нарушителя.

Празникът е най-добре да се празнува със семейството, да се отправят молитви към Свети пророк Илия и да се моли за закрила за всички живи на земята. Днес всеки, който ще устои на негативизма и ще тръгне по пътя на духовното развитие, ще може да привлече мир и щастие в дома.

Advertisement