Ето какво да направите, ако получите сърдечен пристъп и сте сами:

Ето как да оцелеете, ако получите сърдечен пристъп и сте сами:
Източник: Pixabay

Най-лошото нещо, което може да се случи на всеки с проблемно сърце е да бъде оставен сам по време на смъртоносна атака.

Защото обикновено човек разполага само с десет секунди, след като установи, че „нещо не е наред със сърцето“ преди да се свлече на пода в безсъзнание.

Но, както се казва, не можете да се откажете от нищо, така че е по-добре да се подготвите предварително за такъв сценарий.

И така, какво да направите, ако погледът ви внезапно се замае и биенето на сърцето е станало необичайно?

Започнете да кашляте силно и гръмко! Колкото по-често и по-силно, толкова по-добре. Поемайте дълбоко въздух всеки път преди кашляне. И след това кашляйте толкова силно и продължително, сякаш отхраччвате секрет, попаднал дълбоко в белите дробове.

В идеалния случай направете всичко, за да можете да кашляте веднъж на всеки 2 секунди, без да спирате – докато сърдечната честота отново се нормализира или в стаята се появи някой, който може да повика линейка.

Как работи това?

От една страна, поемането на дълбоко въздух позволява на кислорода да проникне по-дълбоко в белите дробове и да премине през тялото по-бързо. Това е важно при сърдечна недостатъчност.

Второ, всеки път, когато кашляте, се получава нещо като изкуствен сърдечен масаж, който стимулира сърцето и не позволява да спре.

Естествено, самият проблем не може да бъде решен по този начин. Ето защо, ако след тези процедури се почувствате по-добре, трябва незабавно да се обадите в болницата. Важното е да си спечелите време, за да стигнете до нея.

Кардиолозите казват, че ако споделите тази информация с 10 души, ще спасите живота на поне един от тях.

Advertisement