Ето как в Китай намалили броя на инсултите по лесен и ефикасен начин:

Ето как в Китай намалили броя на инсултите по лесен и ефикасен начин:
Изображение от 8photo on Freepik

Методът на лечение, за който сега ще ви разкажа, е обидно прост и, строго погледнато, няма нищо общо с китайската медицина.

Не толкова отдавна в Китай провели изследване, което дало неочаквани добри резултати.

Когато Китай се превърна в мощна индустриална сила, населението му получи всички същите болести, които бяха характерни за индустриалния Запад.

Известно е, че една от най-важните причини за епидемията от артериална хипертония в света е прекомерната, в сравнение с физиологичните нужди, консумация на готварска сол.

Освен това по-голямата част от тази сол вече се съдържа в продуктите, които купуваме в магазините. Но въпреки това много хора имат навика да добавят допълнително сол към храната си („да доосоляват“).

Когато измерват колко натрий се отделя с урината на пациенти с хипертония, се оказва, че тя е в забранителната стойност: тя съответства на 10-15 грама сол, консумирана в храната. Физиологично оправдана консумация на сол е не повече от 5 грама на ден!

Какво направили в Китай

Тъй като инсултите днес засягат китайците не по-малко от европейците, било решено да се разбере колко честотата на инсултите може да бъде намалена чрез намаляване на приема на сол и частичното заместване на натрия в солта с калий.

Проучването включвало 21 хиляди китайци, живеещи в селските райони (това били жители на триста избрани села). Критериите са били те да са хипертоници на възраст над 60 години, с хипертония, която е трудна за лечение, или да имат анамнеза за инсулт.

И така, избраните 21 хиляди китайци били разпределени на случаен принцип в 2 групи: участниците от група 1 получили смес от соли – 75% натриев хлорид и 25% калиев хлорид. Участниците от група 2 получавали обикновена сол.

Периодът на наблюдение бил 5 години. Какво се оказало?

Замяната на обикновената сол със смес от соли с добавен калий довело до средно артериално налягане (BP), което било с 3,4 mmHg по-ниско, отколкото при тези, които консумират обикновена сол.

Малко ми се струва – е, какви са тези 3,4 мм!

Въпреки това, такова привидно незначително понижение на кръвното налягане довело до намаляване на честотата на инсулт с 14% за 5 години наблюдение. Намаляла и общата смъртност – с 12%!

А сега си представете колко огромни могат да бъдат промените в здравето на нацията, ако започнете тези мерки не на 60 години, когато вече сте хипертоник или дори сте прекарали инсулт, а от детството – когато хранителните навици тепърва се формират!

Всички тези фактори (сол, тютюнопушене, липса на движение, наднормено тегло, липса на зеленчуци и плодове в храната и т.н.) действат не само заради тяхната интензивност (трябва да се съгласите, 10 г сол и 15 г сол на ден е осезаема разлика за здравето, същата като при изпушване на 5 цигари или 2 кутии), но също и при продължителна експозиция.

Защото отново по аналогия по-горе – едно е да ядеш храна с излишък от сол в продължение на 10 или 60 години. Или да пушите 5 години или 50.

Някои привидно незначителни подобрения в начина на живот (умерено намаляване на приема на сол) довели до 12% намаление на смъртността за 5 години.

А при загуба на телесно тегло, увеличаване на физическата активност, спиране на тютюнопушенето, промяна на диетата с увеличаване на консумацията на зеленчуци и плодове и т.н. резултатите ще са още по-добри. В страните, където тези мерки се прилагат последователно, смъртността от сърдечно-съдови заболявания е намалена 3-7 пъти.

Както можете да видите, изобщо не става въпрос за традиционната китайска медицина, а за много прости и ефективни мерки за подобряване на здравето на нацията. И това, между другото, ясно демонстрира: защо трябва да лекуваме хипертонията!

Advertisement