Двойка отвлякла момиче и го държала 7 години в кутия под леглото. Как успяла да избяга?

Колийн Стан

Отвлечената оцеляла станала известна като „момичето в кутията“, след като обществеността научи, че е била принудена да стои в конструкция, подобна на ковчег, по 23 часа на ден.

Колийн Стан е само на 20 години, когато на 19 май 1977 г. се качва в колата на Камерън и Джанис Хукър, докато пътува на стоп за парти на приятел. Преди също била пътувала на стоп и дори отказала на няколко човека, които искали да я закарат, преди да се съгласи да се вози със семейство Хукър. Младата двойка с дете изглеждали абсолютно безопасен вариант.

С напредването на пътуването започнала да има лошо предчувствие. „Скочих на задната седалка на колата им. Забелязах този човек, той гледаше в огледалото за обратно виждане. В този момент изпитах някакво зловещо чувство.“

След като минават пет до десет минути, двойката спира на бензиностанция, където Стан се отправя към тоалетната.

Докато е в тоалетната, тя преживява странно преживяване. „Аз. . . не знам дали беше Бог, ангел или каквото и да било, но имаше глас и ми казваше да скоча през прозореца и да избягам и никога да не поглеждам назад.“

За съжаление, Колийн не се вслушва в този глас.

Пленът

кутия
Кутията, която окачвали на главата на момичето.

Колийн се връща в колата с двойката. На задната седалка с нея има дървена кутия, която не била там преди. След около 20 минути двойката завива по черен път. Те казват на Колийн, че искат да спрат, за да разгледат някои ледени пещери. Двойката и бебето излизат от колата, а Колийн остава на задната седалка.

След малко мъжът се връща. Колийн скоро открива предназначението на странната дървена кутия, когато мъжът се нахвърля върху нея, завързва й очите и след това поставя кутията над главата ѝ. Имало панти за отваряне и затваряне и била специално проектирана с отвор за врата на човек, така че да пасне на главата на човек. Дори била изолирана с килим, така че никой да не я чуе да вика.

Няколко часа по-късно тя се озовала в мазето на къщата на Хукърс, където мъжът я съблякъл й и я обесил гола за китките. Това било начало на седем болезнени години, прекарани в плен.

Той казал: „Хайде, крещи и ще ти прережа гласните струни“, спомня си по-късно тя.
Хукър, 23-годишен работник в дъскорезница, морил с глад, бил и изнасилвал Колийн. Закачал я за китките от тавана или я оставяше няколко дни с дървена кутия на главата.

По-късно тя била заключена в дървена кутия под леглото, което Хукър споделял със съпругата си Джанис, и държана там по 23 часа на ден.

По-късно момичето било принудено да подпише „робски договор“, който изисквал от нея да прави всичко, което Хукър поиска, от секс до по-обикновени неща като домакинска работа или гледане на децата му.

През 1978 г. Джанис Хукър ражда второто си дете точно на леглото, под което е Колийн.

„Опитвайки се да запазя здравия си разум, се съсредоточих върху щастливите спомени, свързани със семейството и приятелите. Осъзнах, че мога да отида мислено навсякъде“, спомня си по-късно Колийн.

Камерън Хукър убедил Колийн, че е член на някаква всемогъща „Компания“ и ако тя някога избяга, тогава хората от компанията ще убият цялото й семейство.

Дори с отворена врата, съседи и телефон, Колийн никога не се е опитвала да избяга, каза тя, страхът й от Компанията й е попречил да избяга.

Камерън и Джанис Хукър
Похитителите Камерън и Джанис Хукър.

Дълги години съседите я смятали просто за помощник на семейството.

С течение на годините и тъй като тя била „добра робиня“, й било позволено да бяга, да работи в двора и да се грижи сама за децата на Хукър. През 1981 г. дори й било позволено да посети семейството си, след което се върнала обратно. След известно време той й позволил да си намери работа като камериерка в местен хотел.

Повратната точка идва през 1984 г., когато Хукър казва на жена си Джанис, че иска да направи Колийн своя втора съпруга и да си доведе повече робини.

Очевидно съпругата не харесала много това желание и когато съпругът й го нямал, тя каза на Колийн, че Хукър не е част от „Компанията“ и той просто си е измислил всичко. Тогава Джанис й помогнала да избяга. Колийн дори се обадила на Хукър от автобусната спирка и казала, че го напуска, а той избухнал в сълзи.

Въпреки факта, че успяла да се измъкне от лапите му, тя продължила да му звъни и отказала да съобщи на полицията. Тя казала, че иска да му даде шанс да се поправи.

Връщайки се у дома, Колийн почнала да учи като счетоводител, омъжила се и родила дъщеря. Тя също се присъединила към организация, която помага на малтретирани жени.

Съд и затвор

В крайна сметка съпругата му Джанис се обърнала към полицията и се съгласила да свидетелства срещу него в замяна на имунитет. Хукър, който днес е почти на 70, е осъден на 104 години затвор през 1985 г. за отвличане, измъчване и изнасилване на Колийн.

След произнасянето на присъдата съдията нарекъл Хукър „най-опасният психопат, с когото се е сблъсквал“.

Хукър, който е задържан в щатски затвор в Калифорния, получи отказ за условно освобождаване през 2015 г. и ще има следващото си изслушване за условно освобождаване през 2030 г.

Advertisement