Майката на оцелелите в джунглата деца ги помолила да я оставят, за да се спасят

Ето как са оцелели децата, прекарали 40 дни в джунглата:
Източник: Reuters

Майката на четирите деца, които успяха да оцелеят след шест седмици в джунглата на Амазонка, се борила за живота си четири дни, след като самолетът им се разбил. И тогава поискала да я оставят, за да имат децата по-голям шанс за спасение.

Вижте тук: Ето как са оцелели децата, прекарали 40 дни в джунглата на Амазонка

Баща им Мануел Ранок каза пред репортери, че съпругата му Магдалена Мукутуй е оцеляла след самолетната катастрофа, но е починала четири дни по-късно.

„Дъщеря ми каза, че жена ми е била жива четири дни“, каза Ранок. – Преди да умре, тя им казала: „Може би трябва да си тръгнете.“

Децата на възраст 13, 9, 4 и 11 месеца летяли с майка си от амазонското село Араракуара в Сан Хосе дел Гуавиаре. Техният самолет Cessna се разби сутринта на 1 май поради повреда в двигателя, съобщена от пилота мигове преди катастрофата.

На 9 юни военно куче откри братята и сестрите, които са прекарали повече от месец в район, гъмжащ от змии, комари и други животни, отбелязва Guardian. Роднината на децата Фиденсио Валенсия каза, че семейството му е оцеляло, като е яло плодове фариня и брашно от маниока и е използвало знанията си за плодовете от тропическите гори.

– Когато самолетът се разбил, те взели фаринята изпод останките на самолета и оцеляли с нея. След като фаринята свършила, започнали да ядат семената, каза Валенсия пред репортери пред болницата, където децата ще останат поне още две седмици.

Децата изглежда дължат живота си на по-голямата си сестра Лесли. Тя хранела децата, използвайки знанията за тропическите гори, които майка й й предала. От своя страна Астрид Касерес, ръководител на колумбийския институт за семейни грижи, казва, че децата са можели да ядат плодове, защото „имаше реколта в джунглата“.

Дамарис Мукутуи, лелята на децата, каза пред местна радиостанция, че „децата са добре“ въпреки дехидратацията и ухапванията от насекоми. По думите й им е била предложена и психологическа помощ.

Издирвателната група откри самолета на 16 май в гъста тропическа гора, но телата на децата не бяха намерени никъде. Колумбийската армия започна спасителна операция и изпрати 150 войници с кучета в район с изключително лоша видимост поради постоянна мъгла и гъста зеленина. Десетки местни доброволци се включиха в търсенето.

Войници с хеликоптери пускаха кутии с храна в джунглата, надявайки се, че това ще помогне за изхранването на децата.

Самолети, прелитащи над района, изстрелваха сигнални ракети, за да помогнат на екипите за търсене на земята през нощта, а спасителите използваха високоговорители, които възпроизвеждаха съобщение, записано от бабата, казващо на децата да стоят на едно място. По време на претърсването войниците открили предмети, които показвали, че децата са все още живи, включително бутилка за пиене, пелени и парчета плодове.

Генерал Педро Санчес, който ръководи спасителните операции, каза, че децата са открити на пет километра от мястото на катастрофата в малка горска поляна. Той отбеляза, че издирвателните екипи са минавали няколко пъти на 20-50 метра от това място, но не са ги забелязали.

„Децата вече бяха много слаби“, каза Санчес. „Те можели само да дишат, или да вземат малък плод за ядене, или да изпият капки вода в джунглата.

Оказа се също, че ключова роля за откриването им има военно спасително куче, белгийска овчарка на име Уилсън.

Колумбийската певица Шакира също отпразнува спасяването на децата с туит: „Страданието на Лесли, Солейни, Тиен и Кристин и чудото на техния живот шокира всички ни и ни даде най-великия пример за единство и устойчивост.

Advertisement