Днес почитаме част от 70-те апостоли. Вършели чудесa в името на Бога

70-те Христови апостоли

На 10 ноември православната църква почита Св. Ераст, Олимп и Родион. Преп. Арсений Кападокийски. Те са част от 70-те Христови апостоли. Освен дванайсетте си ученици Иисус избрал и седемдесет други, които разпратил из градове и села, за да проповядват словото Му.

Ето малко повече информация за всички светци, които честваме днес:

Свети Ераст Панеадийски, апостол от 70-те
Ученик на апостол Павел. Първо той е дякон и касиер на Йерусалимската църква (Рим. 16:23), а след това епископ в Паней (Палестина). Апостол Ераст бил възнаграден от Господ с мирна смърт.

Свети Олимп (Олимпан), апостол от 70-те
Сподвижник на апостол Петър, апостол Павел го припомня в Посланието до римляните (Рим. 16:15). Апостол Олимп приел мъченическа смърт за Христа; бил посечен с меч в Рим при император Нерон в същия ден, в който пострадали светите апостоли Петър и Павел.

Свещеномъченик Родион (Иродион) от Патра, апостол от 70-те
Бил роднина на Св. Апостол Павел и негов спътник в много пътувания. Когато християнството се разпространява на Балканския полуостров, Св. Апостоли Петър и Павел назначили Св. Родион за епископ на град Патра.

Като проповядвал ревностно словото Божие, той обърнал в християнството много езически гърци и евреи. Затова разярените идолопоклонници нанесли жесток побой на Св. Родион с пръчки и камъни, а един от мъчителите го намушкал смъртоносно с нож.

Но Господ го възкресил невредим. След това апостол Родион напуска епископската катедра в Патра и още дълги години придружава апостол Петър. Когато Св. Апостол Петър е разпнат, в същото време апостолите Родион и Олимп са обезглавени с меч.

Свети Иасон и Сосипатър, апостоли от 70-те
Ученици на апостол Павел, който дори ги нарича свои роднини (Рим. 16:21). Св. апостол Иасон, родом от Тарс Киликийски, първият християнин в този град, бил назначен от Св. апостол Павел да стане епископ в родния си град.

Св. апостол Сосипатър, родом от Ахая, е назначен от Св. апостол Павел за епископ на Икония. Светите Иасон и Сосипатър тръгват да проповядват евангелието на запад и през 63 г. достигат до остров Коркира в Йонийско море близо до Гърция. Тук Св. апостолите обърнали мнозина към Христа, но за проповядването на християнството претърпели мъки и затвори.

При следващия владетел на острова апостолите били хвърлени в котел с врящ катран, но останали невредими. С това чудо те обърнали владетеля към вярата в Христос и скоро след това с молитвите си възкресили мъртвия му син. Светите апостоли Иасон и Сосипатър построили няколко църкви на острова и починали мирно в дълбока старост.

Свети Куарт (Кварт), апостол от 70-те
Ученик на апостол Павел. Апостолът го споменава в Посланието до римляните: Ераст, строителят на града, и Куарт те целуват (Рим. 16:23). Той много пострадал заради своето благочестие, обърнал много елини във вярата в Христа и починал мирно в сан епископ в град Берит.

Свещеномъченик Терентий (Тертий), апостол от 70-те 
Ученик на апостол Павел, написал неговото Послание до римляните (Рим. 16:22), втори епископ на Икония, където претърпял мъченическа смърт.

Advertisement