Първата българка, изкачила връх К2: Човек загина пред очите ми, страхувах се за живота си

Силвия Аздреева
Източник: Facebook

Силвия Аздреева стана първата българка, изкачила втория по височина връх на Земята К2 (8841 м).

През 2014 г. Боян Петров стана първият българин, изкачил успешно върха, а през февруари 2021 г. там загина Атанас Скатов.

37-годишната Силвия Аздреева е родом от Петрич и освен това е първата нашенка, която е успяла да изкачи последователно Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м) за малко повече от денонощие.

Превземането на К2 е било съпроводено с много трудности и изпитания за човешкия дух. Във фейсбук Силвия описа в разтърсващ разказ перипетиите си по пътя към върха и обратния път:

„K2!
27 юли 12:53 ч.
Думите са малко, за да опишат какво преживяваш, за да стигнеш до втория по височина и най-смъртоносен връх в Света! 23 часа от лагер 3 (7350 м) до върха (8611 м) и обратно в лагер 3!

Лошото и променливо време, което изчаквахме седмици, качвахме се няколко пъти и се връщахме неуспешно. Изключително стръмен и техничен, но най-вече опасен – по време на щурма бях свидетел на 5 лавини точно до нас, а едната падна върху нас на качване под Bottleneck!

За щастие никой не пострада, успяхме да се изкопаем изпод нея, но ужасът, който ти остава и мисълта дали да продължиш или да се върнеш са неописуеми. Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме…

Не, на К2 няма кой да те спаси толкова бързо, трябва да чакаш с дни…няма да споменавам с подробности останалите мъртви тела по пътя.

Опашка от алпинисти, много от които толкова бавни, че ги изчаквахме с часове, както и мнозината, които се отказаха и се върнаха.

А връщането обратно? Най-кошмарното тридневно преживяване с ураганни ветрове, нулева видимост, снеговалежи, нови инциденти и да, страхувах се за живота си..

Тази планина не е за всеки, тя не допуска всеки. К2 е с много тежък характер. Да, може би рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се!

Първото изкачване от българска жена-този връх е за всички българи и най-вече за всички български жени, защото ние също го можем!

Благодаря за подкрепата на моето семейство и приятели, без вас нямаше да се справя!“

Advertisement