Дъщеричката им изчезнала по време на къмпинг, а те били обвинени, че са я убили

Дъщеричката им изчезнала по време на къмпинг, а те били обвинени, че са я убили
Източник: Wikipedia

Тази тъжна история започва на 17 август 1980 г., когато Линди и Майкъл Чембърлейн завеждат 2-месечната си дъщеря Азария на поход до известната оранжева планина Улуру в Австралия.

Семейството останало в малък импровизиран лагер, където се събрали около 20 души. Линди сложила бебето да спи в палатката и се присъедини към другите къмпингуващи край огъня.

Но след около 10 минути чула дъщеря си да плаче. 

Това накарало жената да отиде в палатката. Когато била на около 5 метра, Линди станала свидетел на сцена, която я накарала да изкрещи.

От палатката, където спяло детето, изскочило куче динго. То държало Азария в устата си…

Веднага започнало издирването на момичето. Но, уви, нито през този, нито през следващите дни не открили следи от момичето. Едва седмица по-късно полицията успява да открие гащеризона на Азария. Нямало надежда, че момичето е живо, затова издирването било прекратено.

Но изпитанията за родителите на бебето тепърва започвали.

Заради странна дупка в гащеризона на Азария в областта на яката, която приличала на порязване, властите не повярвали на историята на Линди за кучето и обвинили жената в убийството на дъщеря си.

Процесът завършва с факта, че през 1982 г. жената е осъдена на доживотен затвор, а съпругът й, като съучастник, получава 18 месеца пробация.

Вероятно Линди щяла да прекара остатъка от дните си в затвора, ако британски турист не бил загинал на планината Улуру през 1986 г. При издирването му полицаите открили якето, с което малката Азария е била облечена в деня на изчезването си.

Като се има предвид, че находката е направена в близост до леговище на кучета динго, това е сериозна причина за преразглеждане на случая.

В резултат на това Линди била освободена и малко по-късно тя съди австралийското правителство за 1,3 милиона долара обезщетение.

Смъртта на дъщеричката им обаче разтърсва двойката и през 1991 г. те се развеждат. Продължителният съдебен процес и злонамерената реакция на голяма част от австралийската общественост се отразили на двойката.

Въпреки че по-късно и двамата настояват, че смъртта на Азария не е причината за раздялата им, инцидентът и последвалото съдебно дело и медийно внимание без съмнение добавили допълнително напрежение.

Майкъл умира през 2017 г. от левкемия. Според съобщенията последните му желания са били да получи официално извинение и да има поставена паметна плоча.

„Извиняваме им се. Те загубиха малкото си момиченце. Това, през което преминаха, беше трагедия за това семейство“, казва госпожа Файлс, австралийски политик.

Струва си да се каже, че противоречията около смъртта на Азария не са утихнали досега. Мнозина все още вярват, че тя е била убита от семейство Чембърлейн и че изчезването е било инсценирано.

Advertisement