„Човек може да живее до 280 години“: тайните на дълголетието от доктор Неумивакин

„Човек може да живее до 280 години“: тайните на дълголетието от доктор Неумивакин

Историята познава много случаи, когато хората са живели 130 и 150 години и в същото време са останали доста жизнени и здрави, пише в книгата си „Дълголетие. Безсмъртен ли е човекът“ Иван Павлович Неумивакин, доктор на медицинските науки.

„Според изчисленията на учените продължителността на живота на всеки организъм може да бъде от 7 до 14 периода от време, през които той достига зрялост“, казва Неумивакин. „Човек достига зрялост на 20-25 години, следователно можем да живеем 280 години!“

Всъщност според тази формула животът на един здрав човек може да бъде от 140 до 350 години!

Звучи страхотно, разбира се, но реално ли е?

Като пример Неумивакин цитира продължителността на живота на библейски герои, живели 900 години. Той също така разказва историята на китаец на име Ли Чуню-йонг, който е роден през 1677 г. и починал през 1933 г., тоест живял е 256 години. Този факт е документиран.

Неумивакин също казва, че хората не умират от старост, те умират от болести. И ако тялото може да остане здраво за дълго време, тогава продължителността на живота ще се увеличи значително.

Докторът уверява, че класическата медицина лекува не причината, а следствието от болестта. Докато основната причина за много заболявания е общото състояние на душата и тялото на човека. Ако ги хармонизирате, болестите ще изчезнат сами.

И така, какви методи за удължаване на живота са достъпни за хората?

1. Първото нещо, на което Неумивакин обръща внимание, е намаляване на калориите и количеството консумирана храна

„Парадоксалната стратегия на полугладно съществуване удължава живота на почти всички живи организми“, казва ученият.

Излишната храна се отлага в червата и стомаха под формата на несмлени остатъци и образува гнилостна среда. Именно тя впоследствие се превръща в благодатна почва за много заболявания.

За да предотвратите това, трябва да ядете по-малко животинска храна и повече растителна, тя перфектно „помита“ всички ненужни натрупвания от тялото.

Вторият неочевиден начин за удължаване на живота е психологическият.

Професор Неумивакин говори за вярата в добрите дела, хубавите постъпки и положителното отношение към света. Усмивката и радостта стимулират всички жизненоважни процеси в организма и повишават имунитета.

Здравият, позитивен ум поражда … душевна нагласа за изцеление на тялото“, казва Неумивакин.

„Особено силни разрушителни фактори за здравето са негативните мисли, страхът и неговите производни, безпокойство по каквато и да е причина, алчност, ревност, завист, гняв, враждебност, негодувание, съжаление към себе си и другите, лоши предчувствия.“

Третата тайна на много дълголетници е пиенето на много вода.

Много от нашите органи и клетки не могат да работят без постоянно „овлажняване“, заради което с възрастта, ако човек започне да пие по-малко, те всъщност „се свиват“. Неумивакин съветва да пиете вода, а не кафе или чай.

„Колкото повече една клетка е дехидратирана, толкова повече тя зависи от енергията от приема на храна, което допринася за натрупването на мазнини, а тялото получава енергия от консумацията на протеини и нишестета. Не е ли това, което кара хората да затлъстяват?“

Друг начин за удължаване на живота е способността да управлявате емоциите си.

Колко често се ядосваме от действията и думите на други хора! Понякога те дори не се отнасят директно до нас и ние изведнъж започваме да се ядосваме, дразним, да нервничим.

Околните хора сякаш „пробиват“ нашата защитна обвивка и ни лишават от енергия. Но всъщност не можем да „разтворим“ тази енергия, просто трябва да не реагираме на външни стимули, да не приемаме думите на други хора присърце.

„… по време на караница те посягат не на вас, а на вашата енергия, която липсва на този, който ви обижда. След като я е „изял“, той възстановява своята за известно време. Ако знаете как да се сдържате във всяка ситуация, много проблеми ще бъдат решени сами.“

И последният съвет за удължаване на живота от Неумивакин е постоянното движение. Редовната физическа активност, дори и малка, подобрява работата на кръвоносната система, вътрешните органи, повишава защитните сили на организма и подобрява настроението.

Иван Павлович Неумивакин е доктор на медицинските науки, професор. От 1959 г., в продължение на 30 години, той се занимава с космическа медицина: разработване на методи и средства за оказване на медицинска помощ на астронавти по време на полети с различна продължителност. Ясно е, че само най-добрите от най-добрите специалисти могат да участват в подобни проекти.

Advertisement