Аз съм невролог, цял живот изучавам мозъка. Има само 4 неща, които ви правят щастливи!

Аз съм невролог, цял живот изучавам мозъка. Има само 4 неща, които ви правят щастливи!
Източник: Pixabay

Доверете се на науката, не на астролозите.

В интернет има много съвети за това как да постигнете щастие от хора, които нямат представа за какво говорят. Не им вярвайте.

Не бива. Доверете се на невролозите. Те изучават сивото вещество в главата ви по цял ден и знаят най-добре какво е необходимо, за да сте щастливи.

Американският невролог Алекс Корб споделя мислите си по този въпрос:

1. Основният въпрос

Ако се чувствате потиснати, задайте си един важен въпрос: „За какво съм благодарен на съдбата?“

Е, да, ще су кажете, всичко това звучи добре, но наистина ли благодарността има биологичен ефект върху мозъка? Да.

Знаете ли как действа антидепресантът бупропион? Стимулира производството на невротрансмитера допамин. Както и благодарността.

А знаете ли какво прави флуоксетин? Стимулира невротрансмитера серотонин. Както и благодарността.

Да, един от основните ефекти на благодарността е повишаването на нивата на серотонин. Когато мислите за какво сте благодарни, вие се фокусирате върху положителните аспекти на живота. Това просто действие повишава производството на серотонин в предния цингуларен кортекс.

2. Изговорете негативните си чувства

Чувствате се зле? Определете състоянието си. Какво ви мъчи: тъга, безпокойство, негодувание? ..

Това е достатъчно, за да се почувствате по-добре! Смятате, че е лудост? Но вашият мозък мисли друго!

В едно изследване на участниците били показани снимки на хора с различни изражения на лицето и била измерена реакцията на мозъка им. Както се очакваше, амигдалата реагирала на изобразените емоции.

Но когато участниците били помолени да назоват тези емоции, техният вентролатерален префронтален кортекс станал активен и активността на амигдалата спаднала. С други думи, назоваването на емоциите намалява тяхното въздействие върху човека.

3. Вземете решение

Случвало ли ви се е да вземете решение и да почувствате облекчение след това? Това не е случайност.

Неврологията показва, че вземането на решения намалява безпокойството и безпокойството и помага за решаването на проблеми.

Когато вземаме решения, създаваме намерения и си поставяме цели; всичко това има положителен ефект върху префронталния кортекс, намалявайки безпокойството и тревогите. В допълнение, вземането на решения помага за намаляване на активността на стриатума (набразденото ядро), която обикновено ни подтиква към негативни импулси и действия.

И накрая, вземането на решения променя нашето възприятие за света, което ни помага да намерим решения на проблемите и да успокоим лимбичната система.

4. Докосвайте хората

В едно проучване участниците играли компютърна игра с хвърляне на топка. Единият участник хвърлял топката, а другият я връщал обратно. Всъщност човекът бил само от едната страна на екрана – компютър хвърлял топката назад.

Но на участниците било казано, че героите на екрана се управляват от реални хора. И какво се случило, когато тези „други хора“ отказали да върнат топката?

Мозъкът на участника реагирал по същия начин, по който реагира на физическа болка. Тоест мозъкът ни възприема отхвърлянето като счупен крак.

Социалното изключване включва предния цингуларен кортекс и централния дял на мозъка, както и физическата болка.

Просто казано, взаимоотношенията с други хора са много важни за мозъка. Искате ли да ги пренесете на следващото ниво? Докосвайте се физически до хората (разбира се, само близките)!

Споделете тези полезни съвети с приятели.

Advertisement