Всеки ден тя срещала този бездомник. Веднъж той й дал лист хартия и тогава разбрала кой е

Всеки ден тя срещала този бездомник. Веднъж той й дал лист хартия и тогава тя разбрала кой е
Източник: Facebook / Raimundo Arruda Sobrinho

Запознайте се с Раймундо. Той е на 77 години, 35 от които е живял по улиците на Бразилия.

Мъжът е роден в предградията, а когато навършва 23 години, се мести в Сао Пауло. Там той изкарва прехраната си като работи като градинар и като продавач в книжарница.

Тъжните събития от 70-те години на миналия век обаче обърнали премерения живот на Раймундо с главата надолу. В резултат на военно-диктаторския режим, който царувал в Бразилия, той се озовал на дъното, ставайки бездомен.

На улицата мъжът прекарва дълги 35 години. През цялото това време той не забравя за своето призвание – писането. Раймундо неуморно съчинява стихове и разкази. И дори фактът, че нито една душа не се интересувала от произведенията му, не го спрял.

Животът на улицата не е лесен. Раймундо живеел близо до оживена магистрала, носел торби за боклук вместо дрехи и всеки ден се опитвал да получи поне малко храна. Но въпреки това мъжът не променил страстта си към литературата.

Всеки ден Раймундо можел да бъде намерен на едно и също място. Много минувачи гледали с почуда бездомния старец, който постоянно държал в ръцете си химикал и смачкани листове хартия.

На местните жители им се струвало, че Раймундо е просто мръсен бездомник, каквито има стотици. Но на човека не му пукало много, той продължил да пише и се надявал един ден неговите творения все пак да бъдат публикувани.

През 2011 г. с Раймундо се сприятелява младо момиче на име Шала Мантейро. Изглежда тя била една от първите, която видяла човека в него за тези 35 години. 

Всеки ден, минавайки оттам, тя разговаряла с него. И тогава един ден Раймундо решил да сподели най-личното с момичето и й подал смачкан лист хартия със своите стихове.

Шала била просто поразена от таланта му. По-късно тя решава да създаде страница във фейсбук, където всеки, от всяко кътче на света, може да чете творенията на Раймундо.

Веднага след като творчеството на мъжа се появило в интернет, той получил вълна от одобрение. Местните спрели да избягват „мръсния старец“. Те идвали при него, носели му подаръци и изразявали думи на подкрепа.

Страницата му във фейсбук продължавала да расте и Раймундо вече имал над 100 000 последователи.

Но талантът му не донесъл само слава в живота на Раймундо. Скоро снимка на Раймундо във фейсбук била видяна от един специален човек – това бил собственият му брат.

Раймундо
Раймундо с брат си. Източник: Facebook / Raimundo Arruda Sobrinho

Братът потърсил Раймундо и го поканил да се премести от улицата в къщата му. Какво щастие било за братята след толкова години раздяла да бъдат отново един до друг!

За първи път от 35 години Раймундо успял да се изкъпе, обръсне и приведе във вид. Сега той имал къща и меко легло. Невероятно е колко много се е променило с помощта на неравнодушието на Шала.

Между другото, Раймундо и Шала все още са приятели. Мъжът е безкрайно благодарен на момичето, което станало негов ангел-пазител. А тя се радва, че е помогнала на един добър човек.

За финал

Разбира се, не само по улиците на Бразилия можете да видите бездомни хора. По света милиони хора като теб и мен по някаква причина са принудени да живеят на улицата.

Те са същите хора като нас: те също мечтаят, те са талантливи, имат чувства, амбиции и всичко останало, присъщо на човек.

Най-малкото, което можем да направим, е да покажем, че ни е грижа и да подадем ръка за помощ, когато ни се отдаде възможност. Огромни благодарности на Шала за това, че демонстрира колко много може да направи един малък акт на доброта.

Надяваме се, че нейната постъпка ще бъде началото на огромна верижна реакция, която ще промени живота на много хора към по-добро.

Advertisement