Ако видите мъж с един лакиран нокът, не бързайте да се смеете. Ето какво всъщност значи:

Крис Хемсуърт
Актьоът Крис Хемсуърт също се включил в кампанията срещу насиилието на деца.

Когато мъж на име Елиът Костело посетил Камбоджа, той се запознал с младо момиче на име Теа.

Елиът не знаел, че тази среща ще има толкова дълбоко въздействие върху него, че ще помогне да започне движение, чиято цел е да сложи край на сексуалното насилие над деца.

Теа винаги имала лак върху малките си нокти. Един ден, докато тя и Елиът си говорели, тя поискала да лакира един от ноктите му. Той се съгласил и бил щастлив да говори с разговорливото момиче, но след това научил, че някога тя е била жертва на сексуално насилие.

„Докато тя лакираше един от ноктите ми, аз я уверих, че винаги ще го запазя така, за да си спомня за нея, а оттам и за нейното страдание“, казва Елиът.

Това мотивира Елиът да се опита да направи положителна промяна сред мъжете, така че все по-малко деца да стават жертви на сексуално насилие.

Тогава той създал движението, наречено #PolishedMan, при което мъжете слагат лак върху един от ноктите си. Този един лакиран нокът представлява всяко пето дете, което ще бъде жертва на сексуално насилие.

Polished Man работи за прекратяване на сексуалното насилие срещу деца. Според организацията „да бъдеш лакиран човек означава да се противопоставяш на насилственото поведение и език, както на местно, така и на глобално ниво“.

Елиът вярва, че тъй като мъжете са отговорни за 96% от този вид насилие срещу деца в световен мащаб, те трябва да бъдат катализатор за промяна, ако някога искаме да сложим край на малтретирането на невинни деца.

Целта с боядисания нокът не е просто да напомни на хората за броя на малтретираните деца всеки ден, а да послужи като начало на разговор за този проблем и да доведе до нови идеи за превенция.

Елиът също така се надява, че хората ще започнат да даряват в „подкрепа на образователни програми и ресурси за деца, преживели насилие.“

Advertisement