Всеки ден той засаждал по едно дърво и така 40 години. Вижте резултата от труда му:

Всеки ден той засаждал по едно дърво и така 40 години. Само вижте резултата от труда му:
Източник: Forest Man Film, Youtube

Този човек засаждал по едно дърво всеки ден, откакто бил едва на 16 години. Днес, почти 40 години по-късно, той е отгледал гора, която е по-голяма от Сентрал парк в Ню Йорк.

Джадав Пайенг е индиец, който е отгледал 1360 акра гора върху някогашен пуст пейзаж, опустошен от ерозия.

Баща на три деца, той живее на Маджули, най-големият речен остров в света -тук живеят 150 хиляди души. Като тийнейджър се ужасил, след като видял стотици животни, умиращи от суша сред намаляващата зеленина на острова, така че решил да засажда по една фиданка всеки ден.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че островът наистина изчезвал. За това говорят и числата. Още в средата на 19 век площта му е около 1243 кв. км. Днес тази цифра е спаднала до 350 кв. км. Това означава, че остава по-малко от една трета от острова.

Започнал с бамбук и памуково дърво. След почти четири десетилетия растеж неговата гора сега е обитавана от стотици слонове, бенгалски тигри, носорози, глигани, елени, влечуги и птици.

Пайенг казва, че е изгубил броя на дърветата, които е засадил, но вярва, че сега има стотици хиляди дървета, които осигуряват сянка и подслон на дивата природа.

„Не е като да съм го направил сам“, каза Пайенг. „Посаждате едно или две дървета и те трябва да дадат семена. И щом посяят, вятърът знае как да ги посее, птиците тук знаят как да ги посеят, кравите знаят, слоновете знаят, дори… реката знае. Цялата екосистема знае.“

Местните жители на острова го наричали „луд“ заради амбициите му, но днес „горският човек на Индия“ е приветстван като цивилен герой от правителството и международно признат природозащитник модел за подражание.

Пайенг не планира да спре скоро – въпреки че печели пари от продажбата на краве мляко в близкото си село, той иска да продължи да засажда дървета „до последния си дъх“. Ботаническият експерт се надява един ден да подмлади целия остров в Асам с 5000 акра дървета.

„Виждам Бог в природата“, казва той. „Природата е Бог. Дава ми вдъхновение. Дава ми сила… Докато тя оцелява, аз оцелявам.“

Advertisement