Никога не отваряйте шофьорската врата с лявата си ръка

Никога не отваряйте шофьорската врата с лявата си ръка

Холандците са ви подготвили ценен урок. Когато искате да седнете на шофьорската седалка, никога не отваряйте вратата с лявата си ръка!

В скандинавските страни хората са отдадени на велосипедите. На пътното платно има обособена лента за велосипедисти. Освен това има много специални закони и разпоредби, които регулират този тип движение.

Да посягаш към дръжката на вратата с лявата си ръка е навик. Естествено е – така е по-близо и по-удобно. Но скандинавските шофьори правят нещата малко по-различно. Ето защо…

Всяка година около 150 000 катастрофи на пътя  са свързани с вратите на автомобили. Да се блъсне в тях велосипедист е изключително често срещан случай. Но кой е виновен? В повечето случаи можем да говорим за грешка на водача.

Какво се случва обикновено. Велосипедистът се движи с достатъчно бърза скорост, когато вратата внезапно се отваря. Шофьорът не подозира нещо нередно, а колоездачът не може да избегне сблъсък. Според най-консервативните изчисления 24 души са загинали заради такава неточност. Но колко случаи не са регистрирани?

Ето какъв е въпросният механизъм. Отваряйки вратата с лявата си ръка, шофьорът не обръща внимание на случващото се в близост до колата му. Отваряйки с дясната, той обръща цялото си тяло и очите му могат да уловят приближаващ велосипед или друго превозно средство.

Разбира се, не става въпрос само за колоездачи. А например и зпешеходци.

Коригирането на навиците може да подобри безопасността на улиците! Грижете се за себе си и не възпитавайте безразличие към другите.

Advertisement
Фейсбук коментари