Стопаните на котки живеят по-дълго. Ето защо:

Стопаните на котки живеят по-дълго. Ето защо:
Източник: Pixabay

На 8 август се отбелязва Международният ден на котките. В цял свят празнуват хиляди почитатели на грациозните животни. Изследванията показват, че котките могат да направят живота ни по-дълъг и по-щастлив. 

1. Благополучие

Според австралийски изследвания, стопаните на котки психологически са по-здрави от хората, които нямат домашни любимци. В анкетите те потвърдили, че се чувстват по-щастливи, уверени в себе си и по-алко нервни, както и спят по-добре, по-бързо се съсредоточават и по-добре се справят с проблемите в живота.

Появата на котка може да е благоприятна и за нашите деца. Оказало се, че децата, които имат силна връзка със своите котки, са по-успешни в живота. Колкото по-привързани са един към друг, толкова повече се чувствали здрави, енергични, внимателни, по-млко тъгували и по-рядко се чувствали самотни.

2. Стрес

Топлата котка върху коленете, „месеща тесто“ с лапи върху бедрата ни, са една от най-добрите форми за намаляване на стреса.

Защо котките успокояват така? Котките няма да ни съдят за нашите лоши навици или да се сърдят, когато сме разстроени.

Както обясняват учените от Цюрихския университет К. Щабах и Д. Тернер, котките не са просот милички същества, зависещи от нас. По-скоро ние зависим от тях, получавайки утеха.

Котките не са обременени с житейските грижи, намирайки се до нас, показват, че всичките ни грижи са малко, а тревогите – излишни.

3. Отношения

Изследванията показват, че стопаните на котки са по-социално адаптирани, доверяват се повече и обичат повече от хората, които нямат домашни животни.

Дори хората, кито гледат клипове с котки, усещат по-голяма подкрепа от другите, които не са фенове на опашатите създания.

„Положителните емоции към кучетата или котките пораждат положителни чувства към хората и обратно“ – пишат представителите на университета в Източен Кентъки Р. Перин и Х. Озбърн.

4. Здраве

В продължение на 13 години били изследвани повече от 4400 души и било изяснено, че стопаните на котки умират по-рядко от инфаркт. При равни условия и рискове сред стопаните на котки има по-малко смъртни случаи от сърдечна недостатъчност , отколкото при самотните хора.

Учените от Университета на Пенсилвания са изследвали десетки хора, които току-що си били вззели котка. Те ги следели в продължение на 10 месеца и стигнали до заключението, че за един месец:

– оплакванията за здравето им намалели,

– главоболието намаляло

– болките в гърба спрели

– настинките се появяват по-рядко и възстановяването идва по-бързо.

Advertisement