На 14 ноември честваме св. Филип – един от 12-те апостоли. Извършил редица чудеса:

свети-апостол-Филип

На 14 ноември православните вярващи отбелязват деня на паметта на апостол Филип. Той се прославил с това, че успял да обърне цяла страна от езичници (Етиопия) в християнската вяра. Подложен е на тежки мъчения, но не се отказва от вярата си. Екзекутиран е чрез разпъване на кръст с главата надолу.

Евангелието дава кратко житие на третия ученик на Христос. Най-известният епизод се случил на Тайната вечеря. По време на последното хранене Филип задал въпрос на Учителя за Отеца. Подобно на други апостоли, той носи Словото Божие след Възнесението Христово.

Родината на Филип е Галилея, регион в северен Израел. Той е родом от град Витсаида, като Петър и Андрей Първозвани. Сестрата на апостола е проповедницата Мариамна, почитана от православни и католици. В гръцките църкви тя се прославя в образа на светци равноапостолни. Филип пътува и проповядва със сестра си след Възнесение Господне.

Срещата с Христос

Филип се присъединил към Христос след Петър. За разлика от първите чираци рибари, той имал книжно образование. Младежът прочел пророчествата за идването на Месията и предварително бил пропит от благоговение към Спасителя. Подобно на Дева Мария, той мечтаел да се присъедини към тайнството, но смирено отхвърлял подобни мисли. В легендата се разказва, че Господ пристигнал в галилейските земи и повикал Филип да го последва.

В Библията се споменават три епизода с участието на апостола:

  • участник в чудото с 3 риби и хляба;
  • пророчество за езичниците, които ще повярват в Христос след смъртта Му;
  • молба за разкриване на Отеца на Тайната вечеря.

Житие след Възнесение Господне

Апостолът посетил гръцките и галилейските земи, Сирия и районите на Мала Азия. Верен ученик на Христос той основава първата църква в турския град Йераполис. След неговите проповеди убедени езичници смазали идолите си.

По време на пътуването си през Лидия и Мизия Филип претърпял много трудности. Бил бит с камъни и държан в тъмници. Божието слово и вярата утешавали апостола в скърбите. Йоан Богослов го придружава в пътуването му до фригийските земи. Филип остави писмено наследство. Текстът на неговото евангелие е открит през 1945 г., така че не е включен в Новия завет.

Евангелието от Филип е класифицирано като апокрифно писание. Апостолът записва думите на Христос, притчи и тълкуване на християнското учение. В Евангелието на Филип за първи път се споменава, че Мария Магдалена е най-любимата ученичка на Исус.

Чудесата на св. Филип

Проповедникът невинаги е бил посрещан радушно. Разказите за Спасителя трябвало да бъдат подкрепени с чудеса:

възкресение на младенец – в Галилея апостолът срещнал жена, плачеща за мъртвото си дете. Той възкресил детето, като призова името Христово. Жената повярвала и поискала да я кръстят;

възкресението на починалия в Хиерапол – по време на проповед хората се ядосали. Филип бил заплашен с убиване с камъни. Но един уважаван гражданин на име Ир призовал тълпата към ред. Той поканил проповедника да пренощува в къщата му, за да провери истинността на учението му. Домакинът приел вярата на госта, но това не се харесало на езичниците. Те искали да изгорят Ира и Филип в къщата, но двамата безстрашно излезли пред разгневената тълпа. По това време покрай тях минавала погребална процесия. Апостолът възкресил мъртвеца в името на Господа. Всички, които видяли чудото, повярвали;

ослепяване на йерусалимския епископ – по време на пътуване до Гърция местни евреи повикали съдия от Йерусалим. Филип бил обвинен, че подбужда хората да нарушават закона на Мойсей. Епископът потърсил отговорност от апостола за разпространението на лъжи за възкръсналия Христос. Проповедникът напомнил на съдията за целите печати на гроба Господен, които предизвикахли гнева му. Съдията заповядал да хванат Филип, но внезапно той ослепял и паднал в бездната, която се отвори под краката му;

усмиряване на бурята – докато пътувал с кораб за Сирия, през нощта започнала силна буря. Апостолът се качил на палубата и започнал да се моли. В небето се появил светещ кръст. Морето се успокоило.

Кончина

Апостолът загива мъченически на 87-годишна възраст. Третият Христов ученик пристигнал със сестра си и апостол Вартоломей в турския град Йераполис. Местният консул не харесал проповедниците.

По негова заповед тримата пътници били вързани, окачени на едно дърво за краката им и измъчвани. Консулът със съпругата си и свитата си наблюдавал мъките на проповедниците. Филип, очаквайки резултата, започнал да се моли. В това време земята се разцепила под краката на зрителите. Консулът и съпругата му паднали в цепнатината.

Слугите на придворния благородник се уплашили от наказанието на Господа и освободили пленниците. Филип вече бил издъхнал, но Мариамне и Вартоломей останали живи.

Почитане в православието

Паметта на апостол Филип се чества на 14 ноември. Датата предхожда началото на Рождественския пост. В навечерието на празника в храмовете се отслужва всенощно бдение.

На този ден официално е разрешено обилното хранене. Нашите предци са вярвали, че това ще бъде от полза за духовното и физическо здраве. Освен това до този ден жътвата била приключила, зърното вече било готово за употреба. По този начин вярващите били подготвени за началото на поста.

Advertisement
Фейсбук коментари