Силна молитва към Свети Апостол Филип, която помага при униние

Силна молитва към свети Апостол Филип, която помага при униние

Апостол Филип е един от 12-те първи ученици на Христос, който е с Учителя през всичките 3 години и е свидетел на Неговото Разпятие и Възкресение. Въпреки факта, че няма толкова много истории с него, колкото с Петър или Павел, той все пак остави своя отпечатък върху страниците на Евангелието и работи усилено за славата на Господа.

За какво се да молим на свети Филип 

Филип бил пламенен и страстен християнин, затова днес му се отправят молитви за укрепване във вярата. Хората се молят на светеца за доверие в Господ, молейки да ги спаси от съмнения.

Подобно на много от апостолите, Филип умрял за Христос. Молим му се, когато вярата е обедняла, усещаме униние, имаме чувството, че всички са се отвърнали от вас. Най-отчаяният апостол дава благодат и помага да се оцелее в трудни моменти. Освен това апостолът помага на безнадеждно болни хора, които нямат възможност да се покаят, искрено да се покаят и да стоят чисти пред Бога. Именно към него се четат молитви в трудни времена, включително във война, по време на атака, плен, в трудни житейски ситуации.

Молитвите към светия апостол Филип помагат да преживеете трудни моменти, да спрете да се отчайвате и да губите вяра. Факт е, че унинието се счита за един от тежките грехове, тъй като, разчитайки твърде много само на себе си, човек е безсилен пред трудностите. Наистина, разчитайки само на собствените си сили и забравяйки за Всемогъщия, човек губи себе си, потапяйки се в бездна на отчаяние, ако трудностите не са лесни за преодоляване.

Свети Филип извършил много добри дела през живота си и в молитвите му се споменава да се отърве от отчаянието, тревогите и страданието, да даде мирна смърт на християнина, ако такъв обрат на събитията не може да бъде избегнат. Апостолът чува всички и помага на всеки, макар и не веднага.

Молитва към свети апостол Филип 

О, свети апостоле Христов Филипе! Молим Те: спаси и пази ни с Твоите молитви от изкушенията на дявола и паденията на греха и помоли за нас, рабите Божии (имената), свише за помощ във времена на униние, за да не се препънем в камъка на изкушението, но неотклонно да вървим по спасителния път на Христовите заповеди, докато стигнем до блажените райски обители.

Апостоле на Спасителя! Не ни опозорявай, но бъди наш помощник и покровител през целия ни живот и ни помогни благочестиво и богоугодно да живеем до края на дните ни, да получим християнска кончина и да бъдем достойни за Страшния съд Христов; да прославим славното име на Отца и Сина и Светия Дух во веки веков.

Молитва пред иконата на свети Филип

„О, свети апостол Филипе! Моля Ти се и Те умолявам, спаси ме от ужасни болести и грешни падения. Нека тялото ми бъде здраво и душата ми чиста. Ще дойда при Теб в трудни моменти от живота си, не отказвай да ми помогнеш. Както Ти пое знанието на Божия син, така и мен ме надари с тях и Твоята вяра. Бъди мой вечен помощник и се застъпи за мен на Страшния съд. Славя Отца и Сина и Светия Дух. Амин“.

Advertisement