Kак едно яйце може да спаси човек от инсулт

Kак едно яйце може да спаси човек от инсулт

Инсултът е смъртоносна болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Лекарите предупреждават: за да намалите риска от заболяване, трябва да контролирате кръвното си налягане, да спрете да пушите, да спортувате и да се храните правилно.

Авторите на изследване, публикувано в Heart, твърдят, че най-простото нещо, което можем да направим, за да предотвратим инсулт, е да ядем едно яйце на ден.

Изследователите анализирали здравословното състояние на половин милион души в продължение на 9 години и забелязали, че тези, които ядат поне едно пилешко яйце дневно, в резултат намаляват риска от сърдечни заболявания с 11% и риска от инсулт с 26%.

Авторите на изследването смятат, че този ефект се дължи на способността на яйцата да повишават нивото на здравия HDL холестерол, който предпазва сърцето, а също така помага за премахването на „лошия“ холестерол от тялото.

Освен това яйцата са богати на протеини, които помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и поддържат здравословно тегло, което също намалява риска от инсулт.

Advertisement
Фейсбук коментари