Антоновден е! Почитаме Свети Антоний Велики, пазител от болести

Антоновден е! Почитаме Свети Антоний Велики, пазител от болести

На 17 януари у нас се почита Свети Антоний Велики, египетски отшелник и вдъхновител на монашеството в християнството, живял между 3-ти и 4-ти век.

Според преданията Антоний и Атанас са братя близнаци, които са изобретили ковашките клещи. Затова празниците им се отбелязват един след друг и се смятат за празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Това е времето на преследване на християните, най-трудното време за вярващите. Той е роден в заможно семейство, но след смъртта на родителите си дава сестра си в манастир и раздава всичко придобито на бедните.

Той стана отшелник, за него започнал период от живота, когато вярата и духът били тествани за сила. Самият Антоний установил строг пост, който спазвал много дълго време.

Сатаната се появявал повече от веднъж с опити да го изкуши, но Антоний издържал. Ненапразно казват, че най-трудната битка между отшелници и монаси е битката с дявола след вземането на решение за отказ от всичко материално. Дяволът е по-заинтересован от поробването на душите на тези, които се опитват да се доближат до Бога, така че той изпраща на такива хора повече изкушения, отколкото на други.

Житейският му път го отвежда в пустинята, където живее в изоставена колиба около 20 години. Последователите от време на време му носели храна и той получавал вода по някакъв неизвестен за никого начин.

Свети Антоний живеел в мълчание и молитви. Въпреки това, той трябвало да напусне убежището си, за да се притече на помощ на християните, които били преследвани от владетелите.

Било тежко време, когато хората били екзекутирани и хвърляни в затвора заради християнската си вяра. По-късно той отново се връща към отшелническия начин на живот, като според някои оценки е живял около 100 години. Той е натрупал огромен брой ученици, последователи. Придобил дарбата на изцеление, която използвал за най-добри цели, като помогнал на огромен брой хора.

Той имал голям авторитет сред вярващите и веднъж в Александрия помогнал да се прекрати спорът между християните и последователите на арианската доктрина, осъждайки последните в ерес.

Хората слушали аскета и се обръщали към него, молейки го да извърши чудо и да изцели болести. Старецът умира в пустинята на 105 години. Той забранил на учениците си да отварят мястото на погребението му поради страх от обожествяване. Почти 200 години по-късно обаче мощите на Свети Антоний са намерени. Днес те се съхраняват в различни храмове и катедрали в различни страни.

Иконата на Свети Антоний

Особено чудо е, че Антоний Велики запазил доста млад вид до дълбока старост. На иконите той е изобразен стар, но не грохнал. Има гъста брада и силни очи. На иконите той може да бъде изобразен почти в пълен ръст или висок до кръста, държейки Господния кръст в дясната си ръка и Светото писание в лявата си ръка.

Антониевият манастир в Египет все още съществува. Именно там се намира най-известната икона на този светец.

Пред иконата му хората  се молят за оздравяването на близките си. Този образ е чудотворен, следователно лекува душевни заболявания, физически наранявания и облекчава страданието. Ако нещо ви изкушава, тогава тази икона ще ви помогне да се отървете от него. Например, ако спрете да пушите или пиете алкохол, тогава образът на Свети Антоний Велики ще ви помогне да преодолеете по-бързо зависимостта.

Казват, че възрастните хора, които имат такава икона у дома, живеят по-дълго и по-лесно понасят свързаните с възрастта заболявания.

Advertisement