Защо на чеченските сватби булката е най-нещастният човек?

булка на фона на планина
Източник: pixexid.com

Зададох този въпрос на чеченски гид по време на круиза ни в Северен Кавказ. Той се усмихна в отговор, поклати глава, сякаш се съгласяваше, но внезапно каза:

– Не, тя изобщо не е нещастна. Просто така изглежда на снимките по някаква причина. А всъщност всичко е малко по-различно от това как изглежда на външен човек.

Но момичетата от нашата група някак не бяха много съгласни с него. Вижте кратък разказ за това как изглежда чеченската сватба.

Първо, булката е единственият човек на сватбата, който не се забавлява. Тя не танцува, не се забавлява, не се смее с приятелите си, не яде и дори … не сяда.

Според традицията, която почти винаги се спазва стриктно в републиката, по време на цялата сватба булката трябва да стои под строг воал на най-почетното място, извисявайки се над гостите и скромно гледайки надолу.

Това се счита за голяма чест, но изобщо не намери одобрение сред нашите спътници.

В същото време булката не може да говори, да отговаря на поздравления, да се смее и да се усмихва, да седне и да си тръгне, дори ако наистина иска.

— В идеалния случай тя трябва да плаче, тихо да бърше сълзите си, но да не вдига глава – добави водачът.

„Надявам се да е от щастие“, каза някой в ​​автобуса в отговор на думите му.

– Тя е украсата на сватбата! – отвърна водачът.

Така че тук просто… е обичайно булката да изглежда нещастна и да плаче!

Само майката на съпруга или неговите сестри могат да позволят на булката да седне и да яде. За да направят това, те незабележимо отвеждат булката в друга стая, но не за дълго.

Между другото, на тази сватба младоженеца го нямаше. Както и неговите приятели. Те гуляеха другаде. А самата сватба, всъщност, е за роднините.

И едва на следващия ден той ще дойде да я заведе в къщата си…

Advertisement