Виното и шоколадът решават проблем, който засяга 100% от хората

червено-вино

Учените са установили, че както шоколадът, така и червеното вино помагат за подмладяването на старите кожни клетки.

Ето как работи.

С напредването на възрастта нишките на ДНК в нашите клетки постепенно губят своите защитни теломери (окончанията на хромозомите). За да се пребори с това, екипът от учени прилага съединения, открити в червеното вино, черния шоколад, червеното грозде и боровинките.

Тези храни са богати на флавоноиди, а те са известни със своите противовъзпалителни ефекти.

В рамките на няколко часа след третирането с тези вещества, старите клетки постепенно започват да обновяват теломерите си.

Надяваме се, че този пробив ще помогне за създаването на специфична терапия против стареене.

И друга добра новина.

Чаша червено вино ще ви помогне да защитите сърцето си.

Виното не само има благоприятен ефект върху кожата, но и помага за намаляване на риска от ранна смърт и сърдечно-съдови заболявания.

Умерената консумация на алкохол (до 7 чаши седмично за жените и 14 за мъжете) значително намалява риска от смърт от сърдечни заболявания.

Екип от учени от университета в Ексетър, заедно с изследователи от университета в Брайтън, стигнали до извода, че класът гени, наречени фактори на снаждане, постепенно се „изключват“ с напредване на възрастта.

Водещиият изследовател професор Харис казва:

„Това е първата стъпка в опитите за възстановяване на клетъчната функция при по-възрастните хора. Нашите данни показват, че използването на тези химикали за рестартиране на гените, които се изключват с напредване на възрастта, може да помогне за възстановяване на функцията на старите кожни клетки.

Д-р Ева Латоре, научен сътрудник в Университета на Ексетър, е възхитена от степента и скоростта на промените в клетките.

„Когато видях как някои клетки започнаха да провеждат подмладяващ процес, просто не можех да повярвам! Тези стари клетки скоро започнаха да изглеждат като чисто нови. Това е магия! Повторих опита няколко пъти и стигнах до същия резултат – подмладяване“.

Advertisement