Това може да спаси живот: според изследване целината унищожава 86 % от раковите клетки

Това може да спаси живот: според изследване целината унищожава 86 % от раковите клетки
Източник: Pixabay

Може би не знаете, но е редно да включим целината в диетата си, тъй като тя е невероятен зеленчук, като освен многобройните си ползи за здравето, тя е и мощно оръжие в борбата срещу раковите клетки.

Ппроучване показа, че тази храна може да убие до 86% от раковите клетки в белите дробове. Целината съдържа мощно противораково съединение, наречено апигенин, за което е известно, че убива различни видове ракови клетки на яйчниците, включително рак, рак на панкреаса, простатата и рак на гърдата.

Това също е подкрепено от проучвания, които установяват, че жените, които консумират правилното количество апигенин чрез диетата си, са по-склонни да намалят риска от заразяване с рак на яйчниците с 20% и рак на гърдата с 19%.

Апигенинът работи дори при смъртоносни, бързо растящи тумори на гърдата чрез инхибиране на клетъчния растеж и потискане на експресията на ген, за който е известно, че е свързан с растежа на рака.

От друга страна, проучвания в Китай показват, че консумацията на два средни стръка целина 2-3 пъти седмично намалява риска от развитие на рак на белия дроб с 60%. Въпреки това, не е доказано дали апигенинът все още действа срещу рака самостоятелно или в комбинация с други полезни съединения от целината.

Какво прави целината толкова ефективна срещу рак

Какво прави целината толкова силно противораково средство? Тази питателна и нискокалорична храна изглежда непретенциозна.

В крайна сметка тя е предимно вода, но в допълнение към успокояването на нервната ви система, подпомагането на храносмилането, намаляването на възпалението и понижаването на кръвното налягане, целината също съдържа противораково съединение, наречено апигенин, което е ефективно при причиняване на апоптоза (клетъчно самоубийство) в множество видове ракови клетки.

Апигенинът намалява цикъла на раковите клетки в панкреаса, защото предотвратява усвояването на глюкозата.

Ето защо има редица причини, заради които трябва да добавите целината към ежедневното си хранене. Тя предлага множество ползи за здравето, предотвратява растежа на рака, отличен антиоксидант е и необичаен източник на фибри.

С такива обещаващи резултати, целината е редно да бъде новата основна храна във вашата диета и диетата на всеки, когото обичате. Просто не забравяйте да консумирате органична целина, тъй като често е напоена с пестициди – или пък можете да отгледате своя собствена!

Advertisement