Силна молитва за успокоение на душата и сърцето

Богородица
Източник: pravoslavieto.com

В съвременния свят темпото на живот се е увеличило толкова много дори в сравнение с ежедневието отпреди 50 години, че стресът се е превърнал в неразделна част от живота ни подобно на замърсения въздух и пластмасата.

Стресът оказва огромно влияние върху нашето тяло и най-вече върху нервната система. Затова методите, които помагат за успокояване на душата и сърцето, хармонизират психологическото състояние, балансират мислите и чувствата, винаги струват скъпо.

Православният човек има много мощно средство за успокояване на душата – това са молитвите. В крайна сметка всяка молитва е вид медитация, обръщане към себе си, навътре, отвличане на вниманието от светската суматоха и разговор с Всевишния.

Всяка дума, дори звукът в молитвата, не е случаен и въздейства по най-благоприятния начин на душата, психиката и тялото на вярващия. Нищо чудно, че това било доказано дори при експерименти с вода, чиито кристали след прочитане на молитвите станали равни и хармонични.

Специална молитва за успокояване на душата

На първо място, това е православната молитва „Богородице“. Уникалната особеност на тази древна и много силна молитва е, че нейният текст е почти изцяло заимстван от Библията – от първа глава на Евангелието на Лука. Можете да я четете няколко пъти на ден, няма ограничения, колкото иска душата, четете толкова. Въздействието на този свещен текст е много силно, носи големи духовни ползи.

Богородице Дево, радвай се!
Благодатна Марие, Господ е с Тебе!
Благословена си Ти между жените
и благословен е плодът на Твоята утроба,
защото си родила Спасителя на нашите души.

Универсалните молитви

Има много ефективни молитви във всякакви житейски ситуации – включително за придобиване на душевен мир и спокойствие – това са „Отче наш“, „Псалом 90“, както и „Молитвата на последните Оптински старци“.

Нека кажем няколко думи за последната молитва. Всички знаем, че начинът, по който протича един ден, зависи до голяма степен от неговото начало. Дори си имаме поговорка за това: „Станах сгрешния крак“.

Ето защо, ако в живота е настъпил период на духовно объркване и силен стрес, тогава всяка сутрин можете да започнете с молитвата на Оптинските старци. Така можете да хармонизирате състоянието си, да спрете да сте нервни и да прекарате целия следващ ден по-лесно.

Господи, дай ми с душевно спокойствие
да посрещна всичко, което ще ми донесе настъпващият ден.
Дай ми всецяло да се предам на Твоята свята воля.
През всеки час на тоя ден ме наставлявай и подкрепяй.
Каквито и вести да стигнат до мен през деня,
научи ме да ги приема със спокойна душа
и с твърдото убеждение, че всичко това е според Твоята свята воля.

Във всички мои думи и дела ръководи мислите и чувствата ми.
При всички непредвидени случаи не позволявай да забравя,
че всичко е изпратено от Теб.

Научи ме да постъпвам правилно и разумно с всеки член на семейството ми,
като не смущавам и не огорчавам никого.

Господи, дай ми сили да понеса умората на настъпващия ден и всички събития през деня.
Ръководи моята воля и ме научи да се кая, да се моля,
да вярвам, да се надявам, да търпя, да прощавам,
да благодаря и да обичам всички. Амин.

Най-важното е искрено да помолите светеца за помощ, вярвайки в неговите чудотворни сили.

Ако в живота ви има много стрес и неуспехи, струва си да прочетете молитвен текст, насочен към успокояване на сърцето и душата. Той ще ви даде сили и енергия за нови постижения.

Господ да ви пази!

Advertisement