Всеки вторник той обядвал с бездомната жена. А щом разбрал за какво си харчи парите, онемял…

Всеки вторник той обядвал с бездомната жена. А щом разбрал за какво си харчи парите, онемял...
Грег с Ейми Джо. Източник: Facebook

Грег Смит е основател на Hybrid Athletes, професионална фитнес организация в Орландо, Флорида, САЩ. Много често по улиците на своя град той среща бездомници, които му искат малко пари и храна. Смит обикновено е облечен в костюм, така че лесно се разпознава като богат бизнесмен и съответно често чува молби за помощ.

Един ден той срещнал бездомна, самотна жена. Тя не била като другите и не му поискала пари, а само се усмихнала и казала: „Добро утро, господине. Приятен ден и Бог да ви благослови!“

Смит изобщо не очаквал подобни думи. Той спрял и се заговорил с жената.

А после Смит я поканил на обяд. Те станали приятели и започнали да обядват всеки вторник. Но най-интересната част от тази история е причината, заради която обядват. А тя е много трогателна!

Ето какво написал Грег на страницата си във Фейсбук:

„Запознайте се. Това е Ейми Джо. През последните няколко седмици всеки вторник с Ейми Джо се срещахме на ъгъла на Pine Street и S. Orange Avenue в града (работя там и ми се налага да пътувам много до центъра). Срещах Ейми на ъгъла всеки ден в продължение на една седмица и тя никога не ми поиска пари… Тя просто ми казваше: „Добро утро, сър, приятен ден. Бог да благослови!!!“ И се усмихваше.

Всеки ден ходя с костюм на работа, а хората в града винаги ми искат пари. Но Ейми Джо никога не ми е поискала. Сега Ейми и аз обядваме заедно във вторник. Половин-час слушам колко е позитивна, макар да няма нищо.

А миналата седмица сякаш хвърли бомба върху мен… Тя не може да чете. Ейми Джо не пуши, не пие, не употребява наркотици или нещо подобно. Просто през целия й живот не е имало никой, който да я научи да чете.

Тя ми разказа колко трудно е да си намериш работа, когато не можеш да четеш. Тя харчи всички пари, до които се добере, отивайки в библиотеката, за да изучава любимите си книги, които й помагат да се научи да чете, вместо да си купува ХРАНА.

Просто ме уби!!! Предпочита да се научи да чете и да си намери работа отколкото да яде!!!

Аз имах късмет в живота, имах прекрасни родители и семейство, което винаги имаше средства да ми осигури всичко, което желая. Но Ейми е нямала. Така че сега не просто обядваме, но я уча да чете. Заемам книги от платената библиотека – по една на седмица – и ги четем заедно във вторник. През останалата част от седмицата тя учи сама.

Не написах това, за да ви накарам да съжалявате за Ейми Джо, нито за да се похваля със загрижеността си за човек, който е имал по-малко късмет в този живот от мен.

Исках един от вас да помогне на някой друг. Има много хора като Ейми по света и не всички от тях са гладни, без дом или с увреждания. Тези хора може да са сред вашите приятели и семейство.

Да помогнеш на някого не е по-трудно от това да кажеш здравей и да се усмихнеш. Са парите съм добре, така че ще продължа да се грижа за Ейми Джо…“

Ако ви докосна тази тема, моля, споделете съобщението ми. Ако не, тогава всичко е наред. Но никога няма да разберете на какво сте способни, докато не опитате. Коя е вашата Ейми Джо?!”

Не е ли чудесно, че има хора в света, които са готови да надхвърлят собствената си гордост и да излязат от зоната си на комфорт в името на тези, които се нуждаят от помощ? Това, което направил Грег, ни дава надежда, че ние, хората, все още сме способни да правим добро.

Коя е вашата Ейми Джо?

Advertisement