От зоопарка отказали да спасят давещото се шимпанзе, тогава се намесил този мъж (видео)

От зоопарка отказали да спасят давещото се шимпанзе, тогава се намесил този мъж (видео)
YOUTUBE/ANIMAL PLANET

Започваме с най-важното: ние смятаме, че мястото на дивите животни НЕ е в зоологическите градини. На всички животни, включително на шимпанзетата, трябва да се позволи да живеят живота си на свобода.

Без значение колко пространство имат за движение и колкото и добре се грижат за тях, мястото им е в дивата природа.

След като споделихме това, няма как да не споделим с вас и това емоционално видео, в което смел мъж спасява давещо се шимпанзе.

На кадрите се вижда как мъж пренебрегва предупредителните знаци и правила на зоологическата градина и се хвърля в заграждението, за да спаси клетото шимпанзе.

Това си е чиста проба героизъм!

През 1990 г. шимпанзе на име Джо-Джо случайно пада в изкуствено направен ров в заграждението за шимпанзета в зоопарка в Детройт. Той бил преследван от друго по-агресивно шимпанзе и успял да прескочи оградата, която трябвало да го пази от водата.

Джо-Джо се паникьосал и се мъчел да задържи главата си над водата. В същото време десетина шокирани зрители гледали как той се дави във водата.

Един от тях бил 33-годишният шофьор на камион Рик Суоуп, който бил там със съпругата си и трите си деца. Когато видял паниката в лицето на Джо-Джо, той разбрал, че трябва да действа – и се хвърлил във водата, за да спаси голямата маймуна.

Редно е да не забравяме, че шимпанзетата са до пет пъти по-силни от хората. Шимпанзето също така се намирало в зона, която била забранена за посетители, а в заграждението имало куп други шимпанзета, които можели да станат агресивни по всяко време.

Но Рик не се поколебал. Семейството му гледало със страхопочитание как той извадил Джо-Джо от водата и го измъкнал на сушата. А това не била никак лесна задача…

В един момент Рик изгубил Джо-Джо и маймуната изчезнала под водата. Но след още един опит, Рик в крайна сметка успял да спаси 18-годишното шимпанзе, тежащо 200 фунта (90 кг).

Когато Джо-Джо излязъл от водата, той бил в лошо състояние, но все още жив. Рик го спасил.

„Той ме гледаше. Мисля, че знаеше какво става“, казва Рик пред Chicago Tribune.

Вижте смелото спасяване тук:

По-късно известният специалист по примати Джейн Гудол, която прекарала целия си живот сред шимпанзета, споделя за разговор на тогавашния директор на нейния институт със Суоуп след това:

„Той се обади на Рик Суоуп и каза: „Това, което направи беше много смело. Сигурно си знаел, че е опасно. Всички ти го казваха. Какво те накара да го направиш?“ А Рик каза: „Ами знаете ли, случайно го погледнах в очите и беше като да погледна в очите на човек, а съобщението беше „Никой няма ли да ми помогне?“

„Ако видите този поглед с очите си и го почувствате в сърцето си, трябва да скочите и да се опитате да помогнете“

Advertisement