Баща на момче, тормозено от връстниците си: „Сърцето ми е на парчета, научете децата си на любов“

Баща на момче, тормозено от връстниците си:
Снимка: Dan Bezzant

Джаксън Безант израства в прекрасно семейство. Всички в него са приятелски настроени и мили, никой не обижда другия, а всички се подкрепят.

Джаксън е мило и симпатично момче. Но той среща стена от пренебрежение и тормоз, когато излиза извън пределите на дома си. И всичко това, защото той не е като връстниците си.

Джаксън има синдром на Трийчър Колинс. Това означава, че костите на черепа му и по-специално лицето му са деформирани. Това е само външна характеристика и по никакъв начин не се отразява на развитието на момчето.

Другите деца в училище започнали жестоко да тормозят момчето. Подигравали му  се при всяка възможност.

Баща му и брат му подкрепяли Джаксън, доколкото можели, но това не помогнало особено. Учителите не придали особено значение на този проблем, смятайки го за детска игра.

Но една случка променила всичко. 

Когато бащата Дан Безант чул какво се е случило със сина му в училище, той се разплакал.

Бащата получил телефонно обаждане от бившата си съпруга и тя му обяснила какво се е случило по време на училищната закуска.

„Джаксън се хранел и три по-големи момчета започнали да се заяждат с него. Казали, че приличал на чудовище и продължавали да го засипват с обиди“, казва той.

За щастие, някой от персонала се намесил, но бащата разбрал, че трябва да се бори за детето си. Тогава той публикувал следното съобщение във фейсбук:

„Сърцето ми е на парчета в момента… душата ми се чувства сякаш се изтръгва от гърдите ми… този красив млад мъж, моят син Джаксън, трябва да издържа на постоянен порой от унизителни коментари и невежество, на каквито никога не съм била свидетел.

Ежедневно е наричан грозен, изрод и чудовище от връстниците си в училище. Той говори за самоубийство… не е навършил 8! Казва, че няма приятели и всички го мразят.

Децата хвърлят камъни по него и го блъскат, викайки тези ужасяващи думи…

Моля, отделете минута и си представете, че това беше вашето дете. Отделете минута, за да обучите децата си относно специалните нужди. Говорете с тях за състраданието и любовта към нашите ближни.

Състоянието му се нарича Трейчър Колинс. Може би дори да го погледнете. Той претърпя ужасяваща операция и ще има още няколко през следващите години. Както и да е… мога да продължа .. .но, моля, образовайте децата си. Моля, споделете това. Това не трябва да се случва… на никого.“

Думите постигнали целта си. Хора от цял свят видяли публикацията и незабавно реагирали.

„Няколко родители се свързаха с мен и казаха, че децата им искат да бъдат приятели с Джаксън. Някои по-големи момчета искат да се дружат с него и да се уверят, че е защитен. Направо не е за вярване“, казва таткото.

„Искам родителите да видят публикацията ми и да почувстват разбитото ми сърце. Това може да е всяко дете навсякъде“, казва Безант. „Моля, обучете децата си и им кажете, че тормозът не е хубаво нещо.“

Advertisement