Малкият Георги – момчето с тъпана, което пази родните традиции

Малкият Георги - момчето с тъпана, което пази родните традиции
Стоп кадър: "На фокус", Nova

В предаването „На фокус“ с Лора Крумова беше представено едно 11-годишно момче, което умили цяла България. Георги Цветанов е едва в шести клас, но истински обича българския фолклор и традиции и вече е наясно с много неща в живота.

Георги свири на тъпан, играе народни танци и е верен на народните обичаи.

Майка му разкрива, че първоначално Георги се увличал по екстремните преживявания – картинг, колелета, мотори. Впоследствие се занимава със спортове като бокс и плуване. „Но открих, че това не е моето и реших да се насоча към музикалните инструменти“, казва момчето.

Така Георги избира да свири на тъпан. И се оказва, че талантът му е огромен – с лекота му се отдава да свири на нелекия ударен инструмент. „Бог го е докоснал. Тези неща не се случват случайно“, споделя негов възрастен колега, също тъпанджия.

Голямата любов към народната музика

Малкият Георги - момчето с тъпана, което пази родните традиции
Георги с родителите си, които под негово влияние са започнали да тачат празниците по българските обичаи. Стоп кадър: „На фокус“, Nova

Георги просто обожава българската народна музика и е истински пазител на традициите ни. Той се запалва по нея, като е на 7. „Усещам, че като пусна народната музика и като засвиря по мелодията й, като почна да отброявам с крака тактовите размери и вътре в мен все едно се пали едно пламъче“.  

„Имам чувството, че завладявам целия свят. Че мога да изляза на най-голямата сцена и да завладея целия свят“, разкрива амбициите си момчето.

Въпреки че е едва на 11, Георги е наясно с неща, които често убягват дори на възрастните. Не крие разочарованието си, че има хора, които не познават своята родина и се срамуват от нея. „Не знаят какво е фолклор“, казва ученикът и горчиво добавя: „Сега е модерно да си с Найк, а не с носия“.

Според малкия музикант българите трябва да се върнат към изконните си занимания и занаята и признава, че модерният свят не му допада.

Освен че обича да свири на тъпан, Георги обожава да танцува народни танци. „Виждахме, че танцът е неговото, защото той само това правеше. Прибираше се от училище, пускаше музика и започваше да танцува“, споделя майка му.

Покрай Георги родителите му започнали да празнуват празниците по българските народни обичаи: с настелена слама на земята, лози, огнище и т.н. Както казва баща му: „По този начин му даваме пример“.

Сватба като от „Време разделно“

момче-с-тъпан
Георги си мечтае за сватба в духа на традициите от едно време. Стоп кадър: „На фокус“, Nova

Mалкият Георги размишлява и по несвойствени за деца теми. Например вече знае каква иска да бъде сватбата му – представя си я като в сцената от филма „Време разделно“.

„Искам да събера всички хора, които познавам, на някоя поляна. Да опънем най-дългата черга. Да наредим бъклици, питки.. Отсрани гайдите и тъпаните да свирят. Да има четири реда чанове. Така си го описвам аз“.

Пожелаваме на Георги да бъде все такъв голям родолюбец и сме убедени, че с деца като него България е в добри ръце. 

Advertisement