Красавицата и звяра са съществували реално. Историята им ще ви трогне

Красавицата и звяра са съществували реално. Историята им ще ви трогне
Източник: Wikipedia

Едва ли има хора, които да не са чували приказката за Красавицата и Звяра. Тя има безброй варианти по света. Забележителното обаче е, че такава история наистина се е случила.

Историците преброяват най-малко 162 различни версии на любовната история между чудовището и красавицата. Такива приказки има в почти всички европейски култури. За първи път такава приказка се появява в колекцията на италианския писател Джовани Франческо Страпарола през 1553 г., но тази история придобива истинска слава във Франция.

Кой е бил Звярът?

Може би защото подобен сюжет наистина се е случил във Франция. При коронацията на Хенри II от Тенерифе е донесен подарък за краля – „дивак“. Дивакът бил 10-годишно момче, напълно обрасло с косми.

Днес той най-вероятно ще бъде диагностициран с хипертрихоза, доста рядко заболяване, което се проявява в прекомерно окосмяване. Но по онова време момчето изглеждало като получовек-полузвяр.

Испанското момче било настанено в тъмница, където се предполагало, че живее такъв „опасен звяр“, и лекарите започнали да го посещават, преглеждат и изучават. В крайна сметка лекарите решили, че момчето изобщо не е „дивак“ и че все пак е повече човек, отколкото звяр.

След като получил потвърждение, че „подаръкът“ не е опасен, кралят наредил човекът да бъде преместен в нормална стая, изпратен да учи и да замени родното си име (Педро Гонсалес) с ново латинско име – Петрус Гонсалвус.

Когато момчето вече било на 22 години, крал Хенри II починал и съпругата му Катрин де Медичи станала регент. Тя също наредила и Петрус да скючи брак с идеята да види дали децата му ще бъдат същите „диваци“.

За експеримента Катрин нареди;а да му бъде намерено най-красивото момиче за жена.

Красавицата

Намерили такова момиче, името й било Катерина, фамилното име, за съжаление, е изгубено в историята. До момента на сватбата тя не знаела за кого искат да я омъжат.

За изненада на кралицата Петрус и Катерина се влюбват. Година след сватбата им се родили две деца, но и двете били напълно здрави. И този факт силно разочарова кралицата – тя очаквала да получи „повече диваци“.

В крайна сметка тя получава това, което искала – следващите четири деца на Петрус и Катерина наистина били родени с хипертрихоза. Всички те започват да се показват в цяла Европа, докато херцогът на Парма не им предлага да останат под неговия протекторат в Испания. Дал им малко имение, където семейството се установило за спокоен и уреден живот.

Уви, това категорично не устройвало Екатерина де Медичи и тя наредила всички „диви“ деца да бъдат отведени. По-късно те са били раздадени като необичаен подарък на различни благороднически семейства в Европа. Това силно наранило и Катерина, и Петрус, но те нямали как да се съпротивляват.

Без щастлив край

В приказките историята завършва с щастлив край – красавицата и звярът, превърнало се в принц, живеят дълго и щастливо. Уви, в реалния живот Петрус остава „нечовек“ в очите на другите, така че дори след смъртта му местните власти отказват да погребат него и съпругата му в обикновено гробище. Все още не се знае къде са погребани и какво е станало с децата им.

Advertisement