Децата наследяват повечето гени от баба си по майчина линия

Баба-и-внучка

Нашите баби по майчина линия са уникални с това, че имат специална връзка с нас, техните внуци. Те играят важна роля в живота ни, както емоционално, така и генетично. Дори и да не прекарваме много време с тях, тази връзка никога няма да отслабне. Това е така, защото ние наследяваме тяхното ДНК, характер, вкусове и дори чувства!

Решихме да се задълбочим в тази тема, за да разберем какво наистина ни свързва с бабите по майчина линия.

Чилийският есеист Алехандро Ходоровски написа книгата „Метагенеалогия: Самопознание чрез психомагия и семейноto дърво“, където обяснява генетичното влияние на бабите от страна на майката чрез способността на гените да „скачат“ през поколение, предавайки се директно на внуците.

Според Алехандро гените, които децата получават в утробата, се наследяват директно от техните баби. Именно бабата по майчина линия, повече от другите роднини, е отговорна за предаването на гените.

Гените не винаги се предават директно на следващото поколение, те могат да го „прескочат“. Ето защо винаги има шанс детето да прилича повече на леля, чичо, баба и дядо, отколкото на собствените си родители.

Децата не е задължително да изглеждат точно като бабите си, но някои черти на баба ще се появят в тях: бенка, усмивка, цвят на очите, походка, начин на движение. Те също така понякога наследяват структурата на костите, мускулите и дори генетични заболявания.

Приблизително 25% от нашата ДНК е споделена с нашите баби и дядовци. Учени от университета в Кеймбридж публикуваха изследване за връзката между внуците и техните баби по майчина линия. Според него тази връзка се установява поради Х-хромозомата: бабите по майчина линия предават 25% от своите Х-хромозоми на всички внуци, което позволява на внуците да наследят именно бабините гени.

Бабите по бащина линия предават своите X хромозоми само на внучките, но не и на внуците. Оказва се, че генетичното сходство по Х-хромозомите на внучката и бабата от страна на бащата е 50%, а при внуците е нула.

Но не се притеснявайте – това не означава, че внуците не са толкова близки с бабите си по бащина линия. Най-важното е честото общуване и присъствие в живота на детето. Това ще укрепи връзките, необходими за изграждането на силно и сплотено семейство, независимо от пола и гените.

Според Ходоровски децата също наследяват емоционалния опит на своите баби по майчина линия. Емоциите, които една баба е изпитала, когато е била бременна с дъщеря си, могат да бъдат предадени на бъдещите внуци, тъй като тази информация може да бъде записана в ДНК и да остане в нея дори през поколение.

А вие някога забелязавлаи ли сте прилика с баба си по майчина линия? Или може би вашите деца са като майка ви? Можете да споделяте снимки в коментарите.

Advertisement