Кои са лековитите свойства на греяното вино?

греяно-вино
Източник: Pexels

Традицията да се пие греяно вино през есента и зимата идва от Северна Европа, но вече е много популярно и у нас, а лечебните му свойства могат да повлияят благотворно на всички ни. Ето какви са ползите от пиенето на греяно вино:

1. Забавя стареенето

Стареенето е естествен процес, който не можем да спрем, но можем поне отчасти да го забавим. Изследователски институт във Вирджиния откри, че греяното вино може не само да ни стопли в студените есенни и зимни дни, но също така играе важна роля за забавяне на процеса на стареене.

2. Подобрява паметта

Същата съставка, която е отговорна за нашето „подмладяване“, има положителен ефект върху притока на кръв към мозъка, а оттам и върху паметта, концентрацията, намаляването на умората, стреса и безпокойството. Освен това ресвератролът (съставка във виното) намалява риска от болестта на Алцхаймер.

3. Полезен е при настинки и за сърцето

Като източник на мощния антиоксидант ресвератрол, греяното вино предотвратява прекомерното съсирване на кръвта. Също така, подправките, които са неразделна част от тази напитка, дават още по-ефективни резултати в борбата с настинките. Канелата и карамфилът са добри за дезинфекция на гърлото, а освен това имат антибактериално и антивирусно действие.

Проучване, публикувано в American Journal of Epidemiology, показва, че рискът от настинка е намален с почти 40% при субекти, които са консумирали умерени дози греяно вино в продължение на една година.

4. Предпазва костите и зъбите

Освен че убива бактериите в устната ни кухина, греяното вино намалява възможността от кариес и други заболявания на зъбите и венците. Освен всичко друго, той има противовъзпалителни свойства и помага за предпазване от загуба на костна маса и остеопороза, както и артрит.

5. Подобрява процеса на храносмилане

В умерени количества греяното вино подобрява храносмилането и има положителен ефект върху киселините в стомаха. Прекомерните количества обаче могат да допринесат за стомашни проблеми като диария и повръщане.

Advertisement
Фейсбук коментари