Кардиолог ракрива какво да правим, за да защитим сърцето си в адската жега

Кардиолог ракрива какво да правим, за да защитим сърцето си в адската жега
Източник: Pixabay

По време на екстремните горещини сърцето изисква специална защита. Някои хора може да имат проблеми с този важен орган. Ето защо е необходимо да следвате определени препоръки, за да не навредите на себе си.

Според кардиолозите в горещо време дори здравите хора могат да се почувстват зле, пулсът им може да се ускори, да се появят световъртеж, задух и отоци. Ето какви съвети дават кардиолозите за летния пек:

Пийте достатъчно вода

За здрави хора дневният прием на вода е приблизително 2 литра на ден, а в горещо време – 3 литра. Ако обаче имате хипертония, сърдечна недостатъчност, приемът на вода за вас е ограничен.

Обърнете внимание и на това, което пиете. По-добре е да се даде предпочитание на обикновена или минерална вода, студени натурални чайове.

Не утолявайте жаждата си със сладки газирани напитки, кафе или алкохол.Те няма да утолят жаждата ви, а само ще предизвикат задържане на вода в тялото, което ще доведе до повишено кръвно и отоци.

Излизайте на улицата в безопасни часове

За опасни се считат часовете от 11 до 16. По това време е по-добре да не излизате от дома и да не се занимавате с физическа активност.

Хранете се правилно

Кардиологът казва, че през лятото е по-добре да наблягате на плодовете, зеленчуците и билките, защото те ще попълнят запасите от витамини и микроелементи, които всеки губи в горещините.

По-добре е да се ограничи консумацията на мазни, пържени и солени храни. Не преяждайте, яжте малки порции.

Не сменяйте рязко температурните условия

Рязък преход от горещата улица към климатизираната стая или плуване в много студена вода може да предизвика съдов спазъм. Затова трябва да внимавате.

Как да се обличаме в жегата

В горещо време трябва да носите възможно най-малко дрехи. Изберете леки дрехи от органичен памук. Желателно е да е в светли цветове и със свободна кройка. Такива дрехи абсорбират влагата, не залепват към тялото, ако се потите, пропускат въздуха.

Също така е по-добре да откажете тоалети с пайети и кристали – те привличат слънчевите лъчи. Бельото също не трябва да е стегнато или да съдържа синтетика.

Не забравяйте за шапките. Отличен вариант за обувки в жегата са джапанките или сандалите с ниска подметка.

Носете слънчеви очила, когато сте на открито.

Advertisement