Ето как Ружа Игнатова стана най-издирваният престъпник в света

Ружа Игнатова
Ружа Игнатова. Източник: OneCoin Official

Жените не попадат често в списъците на най-издирваните на ФБР, на чието откриване бюрото обръща специално внимание. Но българката Ружа Игнатова имала „късмет“ – името й от няколко години е в такъв списък наред с имената на най-големите наркодилъри, убийци и други злодеи.

Освен това 42-годишната Игнатова е единствената жена в този списък. Но как тя се превърна от възпитаник на Оксфорд до най-неуловимия престъпник в света?

Малко от биографията й 

Ружа е родена в Русе в интелигентно семейство, баща й е работил като инженер, а майка й е била учителка. Когато момичето било на 9 години, родителите й решили да се преместят в Германия.

По природа Ружа била много амбициозно и интелигентно момиче. Ето защо, след като завършва училище, не й било трудно да влезе в Оксфорд и още през 2005 г. 24-годишната Игнатова защитила докторската си дисертация по международно право.

Оттогава Ружа работила за няколко добре известни компании, вариращи от консултантски фирми до инвестиционни фондове. А през 2014 г., заедно с брат си Константин, тя основава крипто компанията OneCoin.

„Кралицата на крипто валутата“

По това време Игнатова и няколко нейни партньори започнаха да популяризират OneCoin сред инвеститори по целия свят, провеждайки уебинари и конференции. Те насърчили потенциалните вложители да депозират пари в специална сметка, която ще им позволи да закупят своята виртуална валута.

Нямало как да обменят криптовалутата си обратно срещу пари, докато не бил пуснат определен сайт за обмен, чието стартиране постоянно се отлагало „по технически причини“. Но хората все още й вярвали, защото обещавала фантастична възвръщаемост – 3-5 пъти по-висока от други подобни компании.

Когато през юни 2016 г. Ружа говорила на друга среща с инвеститори и ги призовала да побързат с депозитите, тя нарекла себе си „кралицата на криптовалутите“, а компанията си OneCoin – основният конкурент на Биткойн на бързо развиващия се крипто пазар.

„Само след две години никой няма да говори за биткойн“, казала Игнатова пред ликуващата тълпа. – Никой не може да устои на нашата криптовалута OneCoin.“

16 месеца по-късно, когато стартирането на борсата за криптовалута OneCoin се отлага за трета поредна година и инвеститорите започват да подозират, че нещо не е наред, Игнатова се качва на самолета София-Атина. Оттогава никой не е чул нищо за нея.

Пирамидата 

Когато американските правоприлагащи органи се заели с OneCoin, станало ясно, че това е най-често срещаната финансова пирамида. Като се има предвид, че инвеститорите са инвестирали в нея 4 милиарда долара и са засегнати около 3 милиона души, това може да се нарече най-голямата измамна схема, организирана в интернет.

Всъщност Ружа избрала идеалното време за своята афера. По това време се говорело много за криптовалутите, но се знаело малко. А вложителите били предимно тези, които съжалявали, че не са инвестирали в биткойн по-рано.

По отношение на това как работи, OneCoin не се различава от другите компании за мрежов маркетинг. За да получат повече „печалба“, инвеститорите трябвало да привлекат повече нови клиенти. Всъщност те не са получили никаква криптовалута. Числата в личните им сметки са рисувани на ръка от оператор.

Защо OneCoin бил толкова успешен? В много отношения – благодарение на харизмата на Игнатова. Тя пътувала по целия свят и говорела на срещи на инвеститори и винаги говорела толкова убедително, че никой не искал да „пропусне шанса да забогатее с обещаваща криптовалута“.

Променена външност?

Ружа Игнатова ФБР

След изчезването й, през октомври 2017 г., образът на Игнатова се появява в сайта на ФБР и в медии по целия свят. Така Ружа станала най-търсената жена в света.

– Имаме информация, че Игнатова се е подложила на пластична операция, която значително е променила външния й вид. Освен това тя използва други маскировки, за да я направи неузнаваема, се казва в изявление на ФБР.

Освен това ФБР е уверено, че Руж е планирала бягството си поне година. Това се потвърждава от намеци в писмо до брат й Константин. Между другото, той не е имал време да избяга и сега излежава 20-годишна присъда. Същата съдба сполетява и всички останали „съдружници“ на Игнатова, участвали в създаването на OneCoin.

Всъщност само един човек, основателят на пирамидата Ружа, успява да избяга. И откакто „кралицата на криптовалутите“ се качила на самолета за Гърция, съдбата й остава загадка за всички.

Advertisement