Аспиринът намаля риска от ракови заболявания

аспирин

 

Изследване, което продължило много години и обхванало повече от 600 хиляди души, показало, че аспиринът е особено ефективен срещу онези онкологични заболявания, които започват в храносмилателната система.

По този начин, рискът от заболяване на рак на черния дроб и рак на хранопровода намалява в резултат на приемането на този медикамент с 47 %, рак на стомаха – с 38 % и рак на дебелото черво – с 24%.

„Продължителната употреба на аспирин в количество от 80 мг на ден може значително да намали броя на раковите заболявания на храносмилателната система. Подобни ползи се наблюдават и по отношение на редица други видове рак, които нямат отношение към храносмилателната система, като левкемия, рак на белите дробове и рак на простата“ – казва професорът от Китайския университет на Хонконг Келвин Цой.

Изследването показало, че аспиринът намалява вероятността от заболяване на споменатите от професора три вида рак съответно с  24, 35 и 14%.

Но има и такива онкологични заболявания, върху развитието на които аспиринът не оказва съществен ефект. В това число рак на гърдата, рак на пикочния мехур, рак на бъбреците.

Advertisement
Фейсбук коментари