Експерти: „Доматите предпазват от рак“. Ето как да ги ядем, за да носят полза

Експерти:
Източник: Pixabay

Диетологът Майкъл Мозли посочи доматите като зеленчук, който има големи противоракови свойства. Те са богати на антиоксиданти, които могат да намалят вероятността от фатално заболяване.

В коментар за популярно британско онлайн издание доктор Майкъл Мозли обясни под каква форма е най-добре да се консумират доматите, за да се превърнат в средство за защита срещу рак на гърдата и простатата.

Основателят на диетата Fast 800 и привърженикът на диетата 5:2 казва, че всички трябва да ядем повече домати, особено варени, заради техните противоракови свойства.

Това е така, защото според Мозли доматите са пълни с противораков антиоксидант, известен като ликопен. И приготвянето на доматите може да помогне за разграждането на клетъчните стени на зрънцето, правейки ликопена по-достъпен за телата ни.

„Има някои убедителни доказателства, свързващи консумацията на домати, особено варени, с намален риск от рак на простатата“, казва експертът.

Тук Мозли се позовава на изявлението на американския професор Ричард ван Бримен от Орегонския държавен университет, който заявява, че ликопенът като антиоксидант е толкова мощен, че може да помогне за предотвратяване на рак в ранен стадий.

Мозли добави, че през последните 20 години е имало доста изследвания дали ликопенът има противоракови свойства.

Резултатите от един научен експеримент показали, че мъжете, които ядат най-много ликопен под формата на доматен сос, доматено пюре и пресни домати, имат най-ниска честота на рак на простатата.

„Има и някои много добри данни, които предполагат, че ликопенът може да помогне на жените да предотвратят рак на гърдата“, казва Мозли.

Експертът заключава, че яденето на домати, дори като сос за паста, гарантира, че ще получите повече ликопен.

Но яденето им сурови, като част от салата, също е много здравословно, посочва Мозли.

Според него консумацията на доматена салата може да ни даде между 5 и 10 мг ликопен, но 100 г доматен сос съдържа около 50 мг от този противораков микроелемент.

Advertisement