Днес почитаме Свети великомъченици, убити заради вярата. Започват коледните пости

Гурий, Самон и Авив
Източник: pravmir

На 15 ноември християните честват паметта на тримата Св. мчци Гурий, Самон и Авив. От днес започват и 40-дневните Коледни пости.

Гурий, Самон и Авив са живели през 3-4 век. Гурий и Самон живеели в Едеса, но напуснали града заради преследването на езическия император Диоклециан.

Но мъчениците били хванати и им било предложено да се поклонят на езическите идоли, но получили отказ. Тогава Гурий и Самон били жестоко изтезавани и изпратени в затвора за няколко години. Мъжете не променили вярата си, заради което били обезглавени.

Дякон Авив бил заловен от езичници по време на управлението на император Лициний. Срещу него бил получен донос, след което властите се опитали да принудят мъченика да се поклони на идолите, но напразно. Тогава императорът заповядал Авив да бъде изгорен жив.

Роднините погребали дякона в една гробница с Гурий и Самон.

Рождественският пост – какво трябва да знаем

Рождественският пост продължава 40 дни, до самото Рождество.

Първоначално постът продължавал само една седмица, но през 1166 г., по решение на патриарх Лука Хрисоверг, става четиридесетдневен в православието.

Църквата учи, че постът е нужен, за да могат на Коледа хората да срещнат Христос с чисто сърце, душа и тяло. Йоан Златоуст пише: „Греши този, който вярва, че постът е само въздържане от храна. Истинският пост е отстраняване от злото, обуздаване на езика, отлагане на гнева, укротяване на похотта, прекратяване на клеветата, лъжата и лъжесвидетелстване.“

През Рождественския пост трябва да се въздържате от месо, яйца, мляко и масло от животински произход. В понеделник, сряда и петък е забранено да се използва растително масло.

Рождественският пост е време за израстване в Бога, за гореща молитва и добри дела. Всички ограничения, които вярващият доброволно си налага – гастрономически пост, отказ от развлечения – са необходими не като самоцел, не като вид аскетично упражнение, а като подготовка за големия празник – Рождество Христово.

Радостен ден, когато Исус Христос се роди от Дева Мария, когато целият свят се радва, приветствайки Спасителя. Постим, за да влезем в този ден чисти, без суетня и всичко, което вреди на душата ни.

Advertisement