Бременна жена изпаднала в мозъчна смърт. А след 4 месеца от тялото й извадили близнаци

Бременна жена изпаднала в мозъчна смърт. А след 4 месеца от тялото й извадили близнаци
Източник: : Muriel Padilha/ Facebook

През октомври 2016 г. 21-годишната Франкилен да Силва Замполи Падила получила инсулт  В този момент жената била бременна в 9 седмица с близнаци.

Въпреки факта, че лекарите обявили мозъчната смърт на Франкилен, сърцата на двата ембриона в матката продължили да бият, така че лекарите решили да им дадат шанс за живот, въпреки че този шанс бил илюзорен.

Според 24-годишния тогава Мюриел Падила, съпруг на Франкилен и баща на бебетата, в началото лекарите му казали, че няма надежда децата изобщо да оцелеят.

Ръководителят на неврологичното интензивно отделение на болницата Далтън Ривабем казва:

„Направихме ултразвук, мислейки, че ембрионите вече са умрели, но за наше учудване те продължиха да живеят. Макар и в мозъчна смърт, всички органи на Франкилен бяха в добро състояние и работеха така, сякаш тя все още беше с нас. Взехме решение да я оставим жива, за да се опитаме да спасим децата.“

Персоналът на болницата направил всичко, за да протече бременността на Франкилен възможно най-нормално – отделението, в което лежала жената, било украсено със снимки, сестрите и лекарите пеели песни на неродените деца, галели корема на бременната, разговаряли с тях, за да изпитат бебетата майчина любов.

В продължение на четири месеца бебетата се развиват в утробата на Франкилен. На 19 февруари 2017 г. е направено цезарово сечение и се раждат братчето и сестричето Асаф и Анна.

Момченцето при раждането е тежало 1300 грама, а момиченцето – 1400 грама. Тяхното състояние не се различавали от това на другите недоносени бебета, родени по същото време.

Новородените прекарали в интензивното отделение три месеца, но после били изписани у дома, където за тях, както и за по-голямата им сестра, 2-годишната Иса Беатрис, се грижела баба им Анджела Силва, майката на Фракилен. Днес децата са напълно здрави и се развиват нормално.

Както обясни д-р Ривабем, 123-те дни, през които той и колегите му успели да поддържат работата на органите на майката и да осигурят растежа и развитието на двата плода наведнъж, са рекорд в медицинската история.

Предишното подобно постижение беше регистрирано в Португалия, но там става дума за един плод, който се е развивал в матката на починалата майка в продължение на 107 дни.

Д-р Ривабам казва, че когато децата най-накрая се родили, целият медицински персонал, включително и той, плакали от радост.

Advertisement