Когато видели какво съкровище се крие в мъртвия кит, те не повярвали на очите си

Когато видели какво съкровище се крие в мъртвия кит, те не повярвали на очите си

Учените от Канарския остров Ла Палма бяха шокирани, когато откриха „плаващо злато“ на стойност половин милион евро в храносмилателния тракт на кашалот.

Учените се надяват, че с продажбата на къса от рядката амбра, използвана от парфюмеристите, ще помогнат на жертвите на вулканичното изригване на остров Ла Палма, случило се преди 2 години.

Когато мъртвият кашалот изплувал на брега на канарския остров Ла Палма, никой не можел да си представи, че във вътрешностите му се крие ценно съкровище.

Силното море и усилилите се приливи затруднили аутопсията, но Антонио Фернандес Родригес, ръководител на Института за опазване на животните и безопасност на храните към университета в Лас Палмас, бил твърдо решен да разбере от какво е умрял китът.

Подозирайки проблеми с храносмилането, той изследва дебелото черво на животното – и усетил, че нещо твърдо се е залепило в тази част на червата.

амбра
Бучката, открита от Антонио Фернандес Родригес, струва приблизително около един милион лева.

„Това, което извадих, се оказа камък с диаметър около 50-60 см и тегло 9,5 кг“, казва той, като изобщо не е подозирал, че в ръцете си държи ценна амбра.

Амбрата е рядко вещество, често известно като „плаващо злато“ и е свещеният граал на парфюмеристите от векове. Парчето, което Фернандес държал в ръката си, се оценява на около 500 000 евро.

Произходът на амбрата е разкрит едва когато започва мащабният китолов в началото на 19 век. Китовете ядат голям брой калмари и сепия, повечето от които не се усвояват и се изхвърлят с повръщане. Но част от тях оставта в червата на кашалота и с годините се преобразуват в амбра.

Понякога това вещество се отделя с урината, заради което амбрата най-често е откриване да се носи из водите. Но понякога, както в случая с кита в Ла Палма, бучката става твърде голяма, разкъсвайки червата и убивайки кита.

Амбрата има дървесен аромат, подобен на сандалово дърво, но също така съдържа амбреин, алкохол без мирис, който може да коригира и удължи живота на ароматите, оттук идва и популярността му сред парфюмеристите.

САЩ, Австралия и Индия са забранили търговията с амбра като част от забраната за лов и експлоатация на китове, пише The Guardian.

Фернандес, който е извършил аутопсии на повече от 1000 кита, каза, че китът е умрял от сепсис, предизвикан от амбрата.

Институтът търси купувач и Фернандес казва, че се надяват събраните средства да отидат за подпомагане на жертвите на изригването на вулкана Ла Палма през 2021 г., което причини щети за над 800 милиона евро и унищожи стотици домове и бизнеси.

„Законът е различен във всяка страна“, казва Фернандес. „В нашия случай се надявам парите да отидат за остров Ла Палма, където китът заседна и умря.“

Advertisement