Сутрешни молитви за всеки ден

сутрешни молитви

Всеки нов ден носи нови трудности, възходи и падения. Без Божията закрила, по-лесно биваме застигнати от разочарование, униние и проблеми. Сутрешните молитви са най-важни, защото благодарение на тях можете да привлечете подкрепата на Всевишния.

Отче наш

Тази молитва е не просто универсална, а задължителна. Чете се не само преди хранене, в трудни моменти от живота, но и сутрин. Едва когато отворите очи и се събудите от сън, отделете една минута, за да прочетете Отче наш, за да отдадете уважение на небесата, че сте се събудили и имате още един ден живот. Текстът на молитвата е познат на всички и всеки:

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес, и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници, и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.

Молитва към Пресветата Троица 

Станал от сън, благодаря Ти, Света Троице,
че поради голямата Твоя благост и дълготърпение
не се прогневи на мене,
ленивия и грешния,
нито ме погуби с беззаконията ми,
но както обикновено се показа човеколюбива
и, като лежах без надежда ме дигна,
за да стана рано и прославя Твоето могъщество.
И сега просвети духовните ми очи,
отвори устата ми, за да се поучавам
с Твоите слова,
да разбирам Твоите заповеди
и да върша Твоята воля,
и да Ти пея с сърдечна хвала,
и да възпявам Твоето всесвято име:
на Отца, и Сина, и Светаго Духа,
сега и винаги, и во веки веков, Амин!

Митарската молитва

„Боже, бъди милостив към мен, грешника“. – това е най-простата от всички защитни молитви. Добре е да я четете не само сутрин, но и преди всяко начинание, преди излизане от вкъщи и преди трудна задача.

Не подценявайте тези думи и не мислете, че молитвата е по-добра, ако е по-трудна и по-дълга. Това абсолютно не е вярно, защото най-важното е вашата духовна нагласа и вашата вяра, а не способността ви да помните текст.

Advertisement