Баща публикувал снимка на новородената си дъщеря. И това спасило живота й:

Баща публикувал снимка на новородената си дъщеря.
Източник: Facebook

Баща на новородено момиченце решил да сподели радостта си в социалните мрежи и пуснал снимка на дъщеря си след баня. Мъжът си помислил, че нейната очарователна гримаса след къпането изглежда сладка.

Бащата нямал представа каква роля ще изиграе тази публикация в живота на детето.

Хората поставили хиляди харесвания под снимката. Шеги и мили коментари заваляли по адрес на таткото с дъщеря си на ръце. Сред тях се откроило едно съобщение, написано от педиатър.

Педиатърът внимателно разгледал снимката и написал:

„Има ли жълтеникави очи? Така ми се струва, трудно ми е да видя наистина, защото цялата снимка е жълтеникава. Най-вероятно нищо страшно, но може да е признак на физиологична жълтеница при новородени, доста често срещано явление през първите дни от живота. Ако кожата и очите й са малко жълти, тогава по-добре отидете на преглед. Въпреки че вероятно съм просто параноичен детски лекар.“

Грижовният татко взел предвид съвета на педиатъра и завел детето на лекар. Бебето наистина било диагностицирано с жълтеница.

Бащата на момиченцето имал късмет опитен специалист да забележи навреме признаците на заболяването. Това е един пример как социалните мрежи идват на помощ и спасяват нечий живот.

Жълтеницата засяга 70% от новородените. Причината е слабата работа на черния дроб, който все още не се справя напълно с функциите си. В същото време нивото на билирубинът* в кръвта на бебетата е високо, тъй като еритроцитите **, които са снабдявали детето с кислород в утробата, се разпадат в големи количества.

В повечето случаи жълтеницата не изисква специално лечение и отшумява до навършване на един месец.

Въпреки това, понякога жълтеницата е симптом на тежка патология при бебето и изисква незабавно лечение.

Дете с признаци на жълтеница трябва постоянно да се наблюдава от лекар, за да не пропусне развитието на тежки форми на заболяването и да се предотвратят опасни последици.

* Билирубинът е жлъчен пигмент, един от основните компоненти на жлъчката при хора и животни.
** Еритроцитите са червени кръвни клетки, които участват в преноса на атмосферния кислород до тъканите и подпомагат процесите на биологично окисление в организма.

Advertisement