Академик Наталия Бехтерева: Не вярвах в ясновидците, но всичко се промени след среща с Ванга

Академик Наталия Бехтерева: Не вярвах в ясновидците, но всичко се промени след среща с Ванга

Наталия Бехтерева е руски неврофизиолог и внучка на легендарния Владимир Бехтерев.

Тя прекарва целия си живот в изучаване на човешкия мозък и неговите възможности. Подобно на много учени, Бехтерева се сблъсква със „странни“ явления, които не могат да бъдат обяснени от научна гледна точка. Тези явления са свързани с действията на екстрасенси, ясновидци и гадатели.

Повечето от „странните“ явления, които Наталия Петровна се опитала да проучи, според нея не били нищо повече от фалшификати и шарлатанство.

Но е факт, че сред тази маса имало хора, които наистина имали способността да виждат и чуват нещо „странно“. Именно тези явления се опита;а да проучи Наталия Бехтерева. Тя искала да направи „странните“ способности по-разбираеми за хората, за да попречи на шарлатаните да манипулират умовете на други хора.

За да проучи този феномен, Бехтерева решава да се срещне с най-известната гадателка в света – българската Ванга. 

Срещата с Ванга

„Беше 1989. Аз самата исках да отида при Ванга. Не вярвах в това явление, но нямах намерение да го излагам“, казва Наталия Петровна. „Просто исках да видя със собствените си очи какво е. Трябваше да проуча възможностите на мозъка на Ванга.“

Първите впечатления на академика от срещата с Ванга в България са доста противоречиви. Ясновидката не знаела за пристигането на Бехтерева, въпреки че Наталия Петровна предположила, че някой може да й е казал за това.

Когато Бехтерева се появила пред оградата на къщата на Ванга, ясновидката извикала Наталия по име и изкрещяла да не се крие зад мъжа. Но в този момент Бехтерева не се криела зад никого, а чакала зад оградата за покана.

Когато Наталия Петровна се приближила до Ванга, тя попитала за причината за пристигането си. Бехтерева отговори лаконично: „Лельо Ванга, за науката!“ Ясновидката й казала да говори на „ти“.

Тогава Ванга се облегнала на стола си и започна да изричала различни имена и попитала: „Има ли такова нещо?“ Но Наталия Бехтерева нямала близки с имената, изброени от ясновидката. Гостенката забелязала, че Ванга се разстроила от това и започнала да се притеснява.

Наталия Бехтерева искала по някакъв начин да успокои пророчицата и я потупала по рамото, въпреки че било забранено да докосва гадателката.

И точно в този момент, след като Наталия Петровна докоснала Ванга, тя съобщила, че майката на Бехтерева вече е близо до тях.

– Искаш ли да я попиташ нещо? – попитала Ванга.

Наталия Петровна знаеше, че Ванга често казва на гостите си, че родителите им са им сърдити, защото децата им не посещават гробовете на близките си. Майката на Бехтерева починала рано, Наталия и брат й били отгледани в сиропиталище.

И въпреки че Наталия Бехтерева била посетила гроба на майка си, тя все пак решила да предположи: „Може би майка ми е ядосана на мен?“ Но Ванга отговорила: „Не! Всичко е болест – тя имаше такава парализа…“

В този момент пророчицата разтърсила ръцете си, имитирайки треперене.

Това, което Ванга нямало как да знае предварително

После Ванга разказала на Наталия Петровна за сестра й.

„Никога няма да се оправи“, предусещала Ванга. Бехтерева отговорила, че сестра й е просто болна. В този момент тя наистина мислела така. Но Ванга се оказва права: сестрата на Наталия Петровна живяла дълги години със сериозна болест и не успяла да се възстанови от нея.

Ванга също предвидила трагедия със съпруга на Бехтерева. Тя казала, че не може да види добре съпруга на Наталия. И скоро след посещението на Бехтерева в България, вторият й съпруг починал в много трагична ситуация. Но Наталия Петровна се съмнявала, че точно това предсказание било включено в думите на Ванга.

Най-интересният момент настъпил в края на срещата им. След този момент Наталия Бехтерева успяла да се увери, че Ванга има способността да възприема събития, за които не може да знае.

Ванга казала на гостенката си да не ходи в министерството при заместника, защото този човек няма да й помогне. Според Наталия Бехтерева никой не може да знае за тази ситуация. Това нямало как да се отгатне.

Наталия Петровна отишла сама в Москва и помолила за помощ за изграждането на клиника. Но външно приятелският човек, към когото се обърнала Бехтерева, всъщност не помогнал, а възпрепятствал строителството.

Този епизод накарала Наталия Бехтерева да повярва, че Ванга е феномен, а не шарлатанка.

Академикът подчертава, че това не е чудо, а феномен, който потвърждава съществуването на суперсилите на мозъка. Но хората с такива свръхспособности са голяма, голяма рядкост, казва академик Наталия Бехтерева.

Advertisement