В Дания започнаха да дават ипотечен за 20 години при 0 % лихва

Дания

Ипотечните ставки в Дания стигнаха исторически минимум. Nordea Bank например обяви, че започва да дава ипотечни кредити при 0 % лихва годишно.

В началото на август най-големият ипотечен кредитор в Дания Realkredit Danmark заявил, че пуска ипотечни за 30 години при 0, 5 лихва.

А през тази седмица Jyske Bank, една от първите 3 банки в Дания, обяви, че скоро започва да дава ипотеки за 10 години с отрицателна -0,5%. С други думи, ако вземете ипотечен за 10 години, вместо да плащате лихви, ще получите възнаграждение.

„Това е нова глава в историята на ипотеките. Преди няколко месеца бихме казали, че това е невъзможно, но ситуацията отново и отново удивлява“ – казва икономистът на Juske Bank Микел Хег.

„Да се взимат пари назаем никога не е било по-евтино. Очакваме, че това ще способства за по-високи цени на жилищата“ – казва пред Bloomberg старши аналитикът на датския Nordea Лисе Нютофт Бергманн.

По нейни думи намаляването на ставките е доба новина за купувачите на жилища. В същото време тя нарича ситуацията на пазара „почти ужасна“.

„Некомфортно е да се мисли, че има инвеститори, които са готови да дадат пари за 30 години и да получат в замяна само 0, 5 %“ – пояснява Бергман.

Advertisement
Фейсбук коментари